Equinor-sjef Eldar Sætre på høstkonferansen 2019.
Equinor-sjef Eldar Sætre på høstkonferansen 2019.

- Oljeselskapene kan ikke ta over ansvaret for bruken av oljen

Hvem er ansvarlig for utslippene når man flyr på ferie? Er det passasjeren, flyselskapet, flyprodusenten, oljeprodusenten eller noen andre?

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag denne uken arrangerte Equinor høstkonferansen. Der var blant annet IEA-sjef Dr. Faith Birol, og selvsagt også Equinor's egen konsernsjef, Eldar Sætre.

Han benyttet anledningen til å være klar og tydelig på at klimaproblemet er reelt, og at det haster å få gjort noe med det.

Utslippene må kuttes markant og det må skje fort

Eldar Sætre

- Utslippene må kuttes markant og det må skje fort. Jo lengre vi venter, jo vanskeligere blir det, sier Sætre.

Han viste også til at han som en representant for oljebransjen ikke akkurat var den mest populære blant klimaaktivister og skolestreikende ungdommer.

- Jeg forstår at klimastreikerne ikke er mine supportere, og jeg aksepterer det. Jeg er imidlertid deres supportere, sier Sætre.

For selv om han ikke kan se seg enig i alle kravene deres, deriblant det å raskest mulig stenge ned olje- og gassutvinningen, var han klar på at det ungdommen krever får konsekvenser for oljebransjen.

Vi må halvere oljeforbruket innen 2050

Eldar Sætre

- Vi må halvere oljeforbruket innen 2050, sier Sætre.

Han påpekte samtidig at dette ville skje uansett som følge av at det ikke er gjort nok funn til å opprettholde produksjonen. Den vil uansett gå ned. Utfordringen er at den vil gå for mye ned, og at det derfor er nødvendig å fortsette å lete etter mer olje og gass.

- Folk har en tendens til å glemme at olje ikke bare brukes til energi. En stadig større andel går til produkter vi bruker, og som ikke har så store utslipp, sier Sætre.

Equinor-sjefen fremstår som en lavmælt mann, og selv om han ikke på noen måte ga uttrykk for direkte kritikk av klimaaktivister, så gjorde han et poeng ut av at man ikke er klimafornekter selv om man påpeker kompleksiteten i problemstillingen.

Han trakk blant annet frem at Equinor's havvindprosjekt i Dogger Bank utenfor Storbritannia ikke ville vært mulig uten erfaringene fra Johan Sverdrup-feltet på norsk sokkel.

Equinor-sjefen adresserte også problemstillingen knyttet til utslipp ved bruk av olje.

- Oljeselskapene kan ikke ta over ansvaret for bruken av oljen, sier Sætre.

Her brukte han flyreiser som et eksempel på problemstillingen, og stilte et retorisk spørsmål om hvem som bør holdes til ansvar for utslippene når noen reiser med fly på ferie?

  • Er det flypassasjerene som bestemmer seg for å reise?
  • Er det flyselskapet som kjøper fly og som flyr flyene?
  • Er det flyprodusenten?
  • Eller er det oljeprodusenten?

Vi kan ikke ta ansvaret for det vi ikke kan kontrollere, men vi kan bidra

Eldar Sætre

Her mente Equinor-sjefen at det ville bære galt av sted hvis ansvaret plutselig skulle skyves over på oljeprodusentene, og han viste til at det var mer hensiktsmessig å jobbe for å redusere etterspørselen etter olje gjennom blant annet andre energiformer som for eksempel havvind.

- Vi kan ikke ta ansvaret for det vi ikke kan kontrollere, men vi kan bidra, sier Sætre.

Det er ingen tvil om at Equinor fortsatt først og fremst er et energiselskap som jbber med olje og gass, samtidig som selskapets annonsering og profilering fremhever satsingene på fornybare energikilder. Equinor-sjefen var likefullt klar på at han var like stolt over alle forretningsområdene i energiselskapet.

- Jeg har jobbet i Equinor i hele mitt voksne liv, og jeg er utrolig stolt av alle deler av virksomheten vår. Vår evne til å forandre oss er det jeg er mest stolt av, sier Sætre.

Og det tror han blir viktig for Equinor i tiden fremover.

- Vi står foran massive endringer. Vi vet det, sier Sætre.

Powered by Labrador CMS