Trapper opp produksjonen på Johan Sverdrup

Tjener penger selv på 20 dollar fatet, og driftskostnadene er på under 2 dollar fatet.

Publisert Sist oppdatert

Equinor skriver i en pressemelding at opptrappingen av produksjonen på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen skjer tidligere enn forventet. Nå forventer de å nå platåproduksjon for første fase allerede tidlig i mai.

Kapasiteten i anlegget er utvidet slik at platåproduksjon øker fra om lag 440.000 fat olje per dag til rundt 470.000 fat olje per dag. Det var tidligere forventet at dette nivået ville nås først i løpet av sommeren. Ved utgangen av mars var dagsproduksjonen allerede over 430.000 fat olje per dag.

– Johan Sverdrup er et viktig prosjekt for selskapene, industrien og samfunnet. Prosjektet ble sanksjonert under oljeprisnedturen i 2015 og ga viktige oppdrag til leverandørindustrien i en krevende periode. Med lave driftskostnader gir Johan Sverdrup inntekter og kontantstrøm både til selskapene og det norske samfunnet i en periode preget av Corona-viruset og et kraftig oljeprisfall, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Johan Sverdrup-feltet startet produksjonen 5. oktober i fjor, mer enn to måneder foran opprinnelig plan og 40 milliarder lavere enn opprinnelig estimat for utbygging og drift.

– Vi er i ferd med å ferdigstille den tiende brønnen, og dette arbeidet går veldig godt. Dette bidrar til større produksjon raskere enn tidligere forventet, sier Rune Nedregaard, driftsdirektør for Johan Sverdrup.

Balanseprisen for full feltutbygging er på under 20 dollar per fat, og forventede driftskostnader er under to dollar per fat.

– Johan Sverdrup har svært lave produksjonskostnader. Det gjør at feltet bidrar med sterk kontantstrøm også i perioder med lave priser slik vi ser nå, sier Nedregaard.

Feltet forventes å produsere 690.000 fat olje per dag når det produserer for fullt. De forventede utvinnbare reservene i feltet er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Ambisjonen for feltet er å oppnå en utvinningsgrad over 70 prosent.

– Vi jobber systematisk sammen med våre partnere for å øke verdiskapingen fra feltet og sikre høyest mulig utvinningsgrad, sier Nedregaard.

Partnere i Johan Sverdrup:

  •  Equinor: 42,6 % (operatør)
  • Lundin Norway: 20 %
  • Petoro: 17,36 %
  • Aker BP: 11,5733 %
  • Total: 8,44 %.
Powered by Labrador CMS