Foto: Equinor
Foto: Equinor

Nå skal Johan Sverdrup produsere en tredjedel av Norges olje

Johan Sverdup-feltet vil alene dra inn nærmere 200 millioner kroner - hver eneste dag.

Publisert

Johan Sverdrup-feltet er Norges store pengemaskin, og i en pressemelding forteller Equinor at den daglige produksjonskapasiteten skal økes nok en gang.

De forteller at innen utgangen av året skal dagsproduksjonen økes til om lag 500.000 fat olje. Det er 60.000 mer enn det som ble lagt til grunn ved oppstart av feltet, og en økning på omtrent 30.000 fat fra dagens produksjon.

Til sammenligning viser tallene fra Oljedirektoratet at Norges totale oljeproduksjon lå på litt under 1,5 millioner fat olje om dagen i september. Det betyr at Johan Sverdrup vil stå for en tredjedel av Norges totale oljeproduksjon.

Da kan produksjonskapasiteten øke fra dagens 470.000 til rundt 500.000 fat olje daglig. Sverdrup-feltet har hatt en sikker og stabil drift siden oppstart for et drøyt år siden.

Med dagens oljepris på 43,64 dollar fatet og en dollarkurs på 9,06 kroner tilsvarer det nesten 200 millioner kroner i inntekter - hver eneste dag.

– For andre gang siden oppstart kan anlegget øke sin daglige kapasitet. Med høy lønnsomhet og lave CO2-utslipp er ekstra produksjon på Johan Sverdrup svært gode nyheter. Feltet har lave driftskostnader, og det gir inntekter både til selskapene og til det norske samfunnet, også i perioder med lave priser, sier Jez Averty, områdedirektør for drift sør i Utvikling og Produksjon Norge.

Sverdrup-feltet er drevet av kraft fra land med veldig lave CO2-utslipp per fat. Gjennom feltets levetid er utslippene beregnet å være under 0,7 kg CO2 per fat produsert.

Fase 2 av utbyggingen på Sverdrup-feltet er i rute med oppstart planlagt til fjerde kvartal 2022 og oppstart er planlagt til fjerde kvartal 2022. Økningen betyr at produksjonskapasiteten på platå for Johan Sverdrup full-felt forventes å øke fra 690.000 til rundt 720.000 fat olje per dag.

– Som følge av de positive resultatene fra kapasitetstesten der vi produserte over 500.000 fat olje per dag, jobber vi nå med løsninger for å øke vanninjeksjonskapasiteten. Det kan bidra til å øke den daglige produksjonskapasiteten ytterligere i midten av 2021, sier driftsdirektør Rune Nedregaard.

Johan Sverdrup-feltet ble funnet av Lundin Energy, og opereres av Equinor. Lisensen er fordelt slik:

  •  Equinor: 42.6%
  • Lundin Energy Norway: 20%
  • Petoro: 17.36%
  • Aker BP: 11.5733%
  • Total: 8.44%.
Powered by Labrador CMS