Equinor-resultatet påvirket av lave olje- og gasspriser

– Vi er godt posisjonert for verdiskapning og sterk kontantstrøm i 2021 og årene fremover.

Publisert

Equinor hadde et underskudd etter skatt på 550 millioner dollar i fjerde kvartal. Selskapet melder om solid drift, men lave olje- og gasspriser trakk ned.

– Våre resultater er påvirket av markedsuro igjennom året, men sterke kostnadsforbedringer og kapitaldisiplin ga positiv netto kontantstrøm for kvartalet og for året som helhet, sier konsernsjef Anders Opedal i en børsmelding.

Han viser til at den norske petroleumsgiganten leverte mer enn 3,7 milliarder dollar i innsparinger og kostnadsreduksjoner i fjor, godt over det han sier er ambisjonen for handlingsplanen for å styrke finansiell robusthet som selskapet lanserte i mars.

– Vi er godt posisjonert for verdiskapning og sterk kontantstrøm i 2021 og årene fremover, sier Opedal.

Selger tapssluk i USA

I kvartalsrapporten kommer det fram at Equinor har besluttet å selge eierandelen i Bakken-feltet i USA for 900 millioner dollar. Feltet var selskapets største oppkjøp, men har vist seg å bli et enormt tapssluk. Kjøper er Grayson Mill Energy.

Opedal forteller at salget er et ledd i behovet for å optimalisere olje- og gassporteføljen og dermed styrke selskapets lønnsomhet. Det må til for å gjøre selskapet mer robust for framtiden.

– Ved å selge våre eierandeler i Bakken-feltet realiserer vi inntekter som kan anvendes på mer konkurransedyktige eiendeler i vår portefølje og dermed skape høyere verdi for våre aksjonærer.

Positivt driftsresultat

I fjerde kvartal hadde Equinor et positivt justert driftsresultat på 0,76 milliarder dollar, mens det altså var et underskudd etter skatt på 0,55 milliarder dollar.

Driftsresultatet etter den internasjonale regnskapsstandarden IFRS som Equinor er bundet av gjennom EØS-avtalen, viser et driftsresultat på minus snaue 1 milliard dollar og et underskudd på 2,41 milliarder dollar etter netto nedskrivninger på 1,3 milliarder dollar.

Equinor setter for øvrig en ambisjon om å bli et klimanøytralt selskap innen 2050 for å skape verdi som ledende selskap i det grønne skiftet.

Styret har foreslått for generalforsamlingen et kontantutbytte på 0,12 dollar per aksje for fjerde kvartal.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS