seniorrådgiver olje og gass
seniorrådgiver olje og gass

Åtte tips og råd fra Innovasjon Norge - start opp noe eget!

Publisert

Alt du trenger er en liten idé og et stort ønske.

Til alle dere som sitter med en liten idé eller et stort ønske om å starte noe selv - her er åtte hotte tips fra Innovasjon Norge om hvordan man bør gå frem.

1. Tør å satse hundre prosent. Å skape ny virksomhet er krevende og man må forberede seg på 24/7 i en oppstartsfase.

2. Sikre deg så tidlig som mulig at produkt- eller tjenesteideen din løser et problem som er verdt å løse – at noen er villige til å betale for det du vil at bedriften skal leve av.

3. Fokuser på KUNDE. Jobb tett med mulige kunder eller noen som representerer kundebehovet fra dag én, ikke vent til produktet/tjenesten er ‘ferdig’ utviklet. Her feiler de aller fleste fordi de bruker lang tid på å utvikle et produkt/tjeneste, og når det er ferdig så ser markedet annerledes ut igjen.

4. Tenk internasjonalt fra dag én. For at Innovasjon Norge skal kunne bidra må ideen ha nasjonalt potensiale. Vi får inn mange veldig gode ideer som retter seg mot lokalmiljøet, og da kan vi ikke hjelpe til. For at en idé skal være bærekraftig og oppnå forretningsmessig stor suksess så er ikke Norge et stort nok marked, det ser vi i mange tilfeller. Derfor er det verdt å tenke utenfor landegrensene. Du trenger ikke å ta verden med storm med en gang, men forretningsideen må være skalerbar.

5. Tenk stort, men implementer steg for steg. Store drømmer eller ambisjoner er den viktigste forskjellen på de som lykkes og ikke. Men de fleste bedrifter bygges i små skritt, og du må ha kontroll på økonomien for hvert skritt du tar, ikke for hele reisen.

6. Bygg kompetanse og nettverk. Din evne til å lære raskt, feile og snu, og ikke minst til å finne rett kompetanse som trengs i ulike faser er helt avgjørende. Du kan umulig være eksperten på alle områder.

7. Orienter deg om hvilken bistand du kan få på veien. Norge har mange ulike virkemidler for å avlaste gründere i oppstartsfase sammenlignet med andre land. Et godt utgangspunkt er å ringe Gründertelefonen hvis du vil sparre rundt oppstartsideen din, på telefonnummer: 800 50 789. Ta en titt på Innovasjon Norges hjemmesider eller kontakt kommunen du bor i, de har ulike førstelinjetjenester for oppstartsbedrifter.

Du kan også gå på www.grunderpulsen.no der gründere deler sine erfaringer og tips! I fremtiden vil dette bli mer oversiktlig og koordinert, og i Innovasjon Norge kommer vi snart med MinSide for gründere.

8Ikke gi opp. Å bli når du som mest lyst har til å gi opp, det er først da du nærmer deg muligheten for å bli en av de få som vil lykkes. Du må forberede deg på massiv motstand og hindringer.

Pål Kristian Haugetun jobber som seniorrådgiver innen olje og gass for Innovasjon Norge, og han mener de små oppstartsselskapene som allerede lager smartere, mer kostnadseffektive løsninger og har smidig organisasjonsstruktur er mye mer konkurransedyktige på markedet enn de store, tunge oljeselskapene. Dette er hans beste tips til deg på veien.

I samme artikkelserie: Arbeidsledighet var det beste som kunne skje denne gruppen

Powered by Labrador CMS