Hva gjør en subsea-sommerstudent?

Publisert

Sikrer seg til oljeoppturen kommer.

Preben Bøgwald er 22 år og studerer Offshore Technology - Marin og Subsea ved Universitetet i Stavanger. Han var sommerstudent i Wintershall i sommer, som ga han en unik innsikt hvordan man bruker undervannsteknologi i praksis.

Målet ved selve utdanningen var å få jobb i olje- og gassbransjen, og da sto valget mellom petroleum og offshoreteknologi, forteller Bøgwald.

Han valgte offshoreteknologi fordi det ville gi flere muligheter for jobb etter studieslutt da den kombinerer en klassisk ingeniørbakgrunn (maskin) med en mer oljerettet utdanning.

Jeg valgte offshoreteknologi med fokus på undervannsteknologi fordi det virker som et spennende og tidsrelevant fagområde når det gjelder fremtidig produksjon av olje og gass.

Selve utdanningsløpet foregår over 5 år der de tre første årene utgjør en bachelorgrad i maskin  og de to siste resulterer da i en mastergrad i undervannsteknologi.

Hva slags arbeid utførte du i sommerstudentstillingen?

I de to månedene hos Wintershall Norge jobbet jeg i development-avdelingen der jeg blant annet jobbet med overføring av dokumenter og research innen undervannsteknologi.

Hva var det viktigste du lærte?

Det er vanskelig å velge ut én ting, men det var nok en helhetlig innsikt i hvordan et operatørselskap driver et development-prosjekt. Vil også føye til at det har vært enormt viktig å ha fått en dypere innsikt i undervannsteknologi, da jeg brukte store deler av tiden i sommer på akkurat dette. 

Hvilken verdi har det for deg å være sommerstudent i et relevant firma?

For meg er det enormt viktig fordi man får muligheten til å utvide nettverket, få en dypere forståelse av relvante fagområder og få innsikt i hvordan ting fungerer i arbeidssammenheng. Det å kunne diskutere faglige ting med medarbeidere er også et stort pluss.

Les også: - Vi har godt av konkurranse!

Tror du nedgangstidene i oljebransjen vil gjøre det vanskeligere for deg og andre å få jobb etter endt studietid?

Jeg tror det vil ta lenger tid enn vanlig å skaffe seg jobb etter endt studietid på grunn av den nåværende situasjonen i oljebransjen.

Usikkerhetene vil nok gjøre at det er få som vil ansette nyutdannede i første omgang da vi ender opp med å konkurrere med de som har vesentlig mye mer arbeidserfaring.

Han legger til at de som skulle være så uheldige å ende opp uten jobb etter studieslutt bør huske på at de mest sannsynlig har muligheten til å studere videre der de kan vende mot noe som ikke nødvendigvis er oljerelatert.

Å ha flere ben å stå på er viktig hvis nedgangen blir vedvarende, men det vil jo alltids komme en opptur igjen… 

Powered by Labrador CMS