5 turbiner på Hywind Scotland. Foto: Øyvind Gravås, Statoil
5 turbiner på Hywind Scotland. Foto: Øyvind Gravås, Statoil

ESA godkjenner rekordstor Enova-støtte til Hywind Tampen

- ESA mener at statsstøtte til prosjektet er forenlig med EØS-avtalens statsstøtteregler.

Publisert Sist oppdatert

ESA forteller i en pressemelding at de godkjenner Enova-støtten på 2,3 milliarder kroner til den flytende havvindparken Hywind Tampen.

Hywind Tampen-prosjektet er den største enkelttildelingen av statsstøtte ESA har godkjent.

Målet med prosjektet og støtter er utslippskutt fra olje- og gassproduksjon og, på sikt, fra andre sektorer, ved å bane vei for utvikling av flytende vindparker som en konkurransedyktig energiressurs.

- ESA mener at statsstøtte til prosjektet er forenlig med EØS-avtalens statsstøtteregler fordi de positive miljøgevinstene oppveier negative virkninger på konkurransen, sier Bente Angell-Hansen, president i ESA.

Ifølge Europakommisjonens nye «Green Deal» er økning av vindkraftproduksjon til havs helt avgjørende for å få til overgangen til et karbonnøytralt Europa.

Hywind Tampen-prosjektet vil bestå av 11 ( MW vindturbiner med en samlet kapasitet på 88 MW. Det forventes at de vil produsere 384 GWh med strøm i året. Dette vil dekke en tredjedel av det totale energibehovet til to olje- og gassplattformer ved å bruke vindkraft i stedet for gass.

Hywind Tampen er den første mellomstore flytende havvindparken i Europa, og trolig i verden.

Verdens første flytende vindpark var Hywind Skottland-prosjektet, med en samlet kapasitet på 30 MW.

Hywind Tampen vil også være den første flytende havparken som leverer strøm til olje- og gassplattformer direkte. I fremtiden kan teknologien brukes til flytende havvindparker som leverer fornybar energi til strømnettet.

Det er Equinor og partnerne OMV, Petoro, Idemitsu, Wintershall DEA og Vår Energi som står bak Hywind Tampen-prosjektet, og som dermed mottar Enova-støtten. Den forventes å dekke omtrent 43 prosent av investeringskostnadene i prosjektet.

Powered by Labrador CMS