Denne uken gikk Kjell-Børge Freiberg av som olje- og energiminister.
Denne uken gikk Kjell-Børge Freiberg av som olje- og energiminister.

- Til tider har det vært utfordrende å stå han av i vindkraftdebatten

Nylig avgått olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg deler av sine erfaringer i en spesialutgave av Energipraten.

Publisert

Navn: Kjell-Børge Freiberg

Alder: 48 år

Stilling: Stortingsrepresentant

- Hva har vært dine beste opplevelser som olje- og energiminister?
- Det beste er vanskelig å skal svare kortfattet på fordi det har vært en reise med fantastiske opplevelser og avgjørelser. Men en av de beste opplevelsene var da stortingsklubben falt og utbyggingsplanen for Johan Sverdrup fase II ble vedtatt i april 2018. Et prosjekt jeg fikk æren av å følge opp gjennom behandlingen i departementet og gjennom stortinget. En investering på 42,2 milliarder kroner med en forventet nåverdi på 131 milliarder kroner. Eller da jeg fikk æren av å tappe den første oljen som kom på land fra Johan Sverdrup. Så kommer jeg for alltid til å huske besøket på Ekofisk og markeringen av 50-årsjubileet til det første funnet. Altså selveste fødselen til Norge som petroleumsnasjon. Å treffe de ansatte, oljearbeiderne der ute, og reflektere over jobben de har gjort og gjør og som igjen har skapt den velferden vi i dag kan nyte... Det var en dag for ettertanke, takknemlighet og stolthet. Så var besøket også en påminnelse om at det har kostet. Aleksander Kjelland-ulykken er også en del av Norges petroleumshistorie.

Å offisielt få åpne Åsta Hansteen-plattformen er et annet minne jeg får leve på resten av livet.

Kjell-Børge Freiberg

Han fortsetter;

- Å offisielt få åpne Åsta Hansteen-plattformen er et annet minne jeg får leve på resten av livet. For meg ble det ekstra spesielt. Det å kunne reise hjem til Nordland. Til Brønnøysund. Gå om bord på helikopteret, fly i 1,5 time, nord for polarsirkelen hjemme i mitt eget Nordland for så å lande på verdens største spar-plattform, var utrolig. Der hentes det opp gass fra 1300 meters dyp som sendes i rør til Europa. Det i en mengde nok til å dekke energibehovet til hver fjerde husstand i Storbritannia. Her kan vi snakke om nordnorsk verdiskapning til gagn for klima. Når Storbritannia hadde sin første kullfrie uke siden 1892 i år, så er det på grunn av slike prosjekt som Åsta Hansteen. Rått, heftig og viktig og en påminnelse om at petroleumsnæringen sikrer sysselsetting og verdiskapning i hele dette landet. Med andre ord en av vår viktigste distriktsnæringer.

Når vi skal ha en aktivitet på Norsk sokkel, så er selveste grunnlaget at det er areal og lete i.

Kjell-Børge Freiberg

- I det store og hele har det vært en fantastisk reise der jeg har truffet mange fantastiske dedikerte mennesker i hele dette landet. Mange av de bor, jobber og har sin virksomhet, på mest utrolige plasser i dette landet. Der jobber de med energi i en eller annen form som produsent, leverandør eller tjenesteyter. Fantastiske mennesker og gjør Norge til det landet vi er. Et godt bilde på mange av disse menneskene er Ståle Kyllingstad. Du kommer på besøk, og så er du aldri tvil når du reiser hjem, hva disse menneskene mener. Det er mange slike som han, og det er slike mennesker som bygger lokalsamfunn og sikrer at det er arbeidsplasser både innenfor og utenfor ring 3 i Oslo. Det å treffe og lytte til disse menneskene har vært viktig for å kunne en gjøre så god jobb som mulig. Den siste tingen jeg vil sette i kategorien beste opplevelse er utvidelsen med 90 nye leteblokker på Norsk sokkel. Det er en rekord jeg er stolt over. For når vi skal ha en aktivitet på Norsk sokkel, så er selveste grunnlaget at det er areal og lete i.

Jeg er bare takknemlig for tiden jeg fikk og går nå tilbake til Stortinget full av motivasjon og arbeidslyst.

Kjell-Børge Freiberg

- Og hva har vært dine verste opplevelser som olje- og energiminister?
- Det verste er lettere å svare på - fordi det har ikke vært så mye av. Jeg syns det til tider har vært utfordrende å stå han av i vindkraftdebatten. Det er en viktig debatt og det har vært riktig og viktig å stoppe opp, noe vi har gjort, for å endre konsesjonssystemet. For det er ikke alt som har vært bra. Så kommer dette til å bli bra når en har fått ryddet. Oppsummert har det vært fantastisk. Jeg er bare takknemlig for tiden jeg fikk og går nå tilbake til Stortinget full av motivasjon og arbeidslyst. Også er det jo Stortinget som bestemmer, så jeg vet at jeg kommer til å trives der også.

Vi tar det som en absolutt selvfølgelighet at det er strøm i kontakten. Vi tenker nok ikke alltid over at det er mange mennesker og et fantastisk system som sikrer at det er slik.

Kjell-Børge Freiberg

Vi tar det som en absolutt selvfølgelighet at det er strøm i kontakten. Vi tenker nok ikke alltid over at det er mange mennesker og et fantastisk system som sikrer at det er slik.

Kjell-Børge Freiberg

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Nei det syns jeg ikke. Norge spiller en viktig rolle for energiforsyningen til Europa gjennom gassen som sendes i rør fra Norsk sokkel. Kortreist gass som sikrer millioner av mennesker energi/varme med den betydningen det har. Alternativet ville vært bruk av kull med den klimakonsekvensen det ville vært. Så har vi alt som skjer i Norge på fornybarsiden. Vi tar det som en absolutt selvfølgelighet at det er strøm i kontakten. Vi tenker nok ikke alltid over at det er mange mennesker og et fantastisk system som sikrer at det er slik. Så til alle de som sikrer at det er strøm i kontakten, til de som sikrer at Norsk sokkel holdes i gang, takk for fantastisk innsats.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Som i dag der miksen mellom ulike energikilder endres over tid. Gass kommer til å spille en viktig rolle i utfasingen av kull. Norge vil spille en viktig rolle også i fremtiden i Europa der karbonfangst og lagring, i kombinasjon med hydrogen, vil kunne skape nye muligheter for energinasjonen Norge. Så kommer havvind til å være en del av fremtidens energimiks. Her vil Norge også spille en viktig rolle som både utvikler og leverandør til industrien.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Norge er en privilegert Energinasjon. Vi er et elektrifisert samfunn allerede som ingen andre land i verden. Vannkraften som er ryggraden i energisystemet har gitt oss denne muligheten. Så har vi noen områder vi kan gjøre enda mer på. Der kost/nytte tilsier at det er fornuftig, så skal fortsette med det.

Jeg er vel her som folk flest. Jeg slukker eksempelvis alltid lyset på soverommet når jeg legger meg for å sove.

Kjell-Børge Freiberg

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Det politiske korrekte svaret ville vel være å svare ja. Jeg er vel her som folk flest. Jeg slukker eksempelvis alltid lyset på soverommet når jeg legger meg for å sove. Da sover en bedre og så sparer strøm.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Vi kommer til å bygge ut vindkraft i Norge i fremtiden, men i en helt annen takt og form sett i forhold til det vi ser nå. Det handler om flere ting. Først og fremst om behovet for kraft i Norge. Norsk natur har en egenverdi. Så der vi kommer til å se utbygginger i fremtiden er det lokale industri- og næringsprosjekt som trenger kraft, der vindkraft er den utløsende faktoren for etableringen, vi vil kunne se nye vindkrafverk.

Vi kommer til å bygge ut vindkraft i Norge i fremtiden, men i en helt annen takt og form sett i forhold til det vi ser nå.

Kjell-Børge Freiberg

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Nei

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Fortsatt være medlem av FrP og arbeide for at politikken blir gjennomført.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Jeg vedder på at oljeprisen i 2020, 2030 og 2050 vil gå opp og ned. Det er det eneste vi vet helt sikkert om oljeprisen er at den vil svinge. I 2050 vil derimot vår olje være etterspurt, fordi vi henter opp oljen med utslipp verden ikke har sett maken til. Sånn som i dag, jamfør Johan Sverdrup.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Ja ja ja ja ja ja ja ja x 1000.

Når jeg tar av, eller lander, på Stokmarknes Skagen lufthavn i Vesterålen så er det med takknemlighet fordi dette er vår t-bane, tog og buss.

Kjell-Børge Freiberg

- Har du flyskam?
- Jeg har ikke et eneste snev av flyskam. Det er det ingen grunn til. Når jeg tar av, eller lander, på Stokmarknes Skagen lufthavn i Vesterålen så er det med takknemlighet. Fordi dette er vår t-bane, tog og buss. Jeg reiser når jeg må og hadde det ikke vært for flyet og flyplassen vi blant annet har på Stokmarknes, hadde jeg måttet flyttet til Oslo. Så til de som prøver å påføre andre en form for dårlig samvittighet for å fly, så har de ikke lyktes ovenfor meg. Jeg kommer til å bo der jeg bor. I distriktet og på verdens vakreste plass. Det skammer jeg meg ikke over, tvert om.

Så til de som prøver å påføre andre en form for dårlig samvittighet for å fly, så har de ikke lyktes ovenfor meg.

Kjell-Børge Freiberg

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Tja, her finnes det jo mye bra litteratur, men jeg tror jeg velger å avslutte med en utmerket anbefaling om å lese FrP`s partiprogram.