Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet har sett mange ministre komme og gå. - Det er en av tingene som gjør jobben så spennende, sier han.
Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet har sett mange ministre komme og gå. - Det er en av tingene som gjør jobben så spennende, sier han.

- Det kan bli i overkant med oppmerksomhet

Møt kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i olje- og energidepartementet i Energipraten.

Publisert

Navn: Ole Berthelsen

Alder: 58 år

Stilling: Kommunikasjonssjef

Arbeidsgiver: Olje- og energidepartementet

- Nå har du sett mange ministre komme og gå – opplever du at jobben blir «ny» for hver ny minister?
- Absolutt. Nye politikere har mye de skal sette seg inn når de kommer inn. Da er det vår oppgave i embetsverket å sørge for at de får det de trenger. Så må man ta hensyn til at alle mennesker er forskjellige. Det finnes ingen standardoppskrift. Det er en av tingene som gjør jobben så spennende.

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- I utgangspunktet nei. Både olje- og gassnæringen og fornybarsektoren står for en stor del av verdiskapingen og kompetansen i samfunnet vårt. Ser vi på debattene om vindkraft eller iskanten vil noen kanskje si det kan bli i overkant med oppmerksomhet. Men det er en del av jobben.

Ser vi på debattene om vindkraft eller iskanten vil noen kanskje si det kan bli i overkant med oppmerksomhet.

Ole Berhelsen

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Det vi vet er at etterspørselen etter energi er økende. Samtidig må bruken av fossil energi ned for å møte klimautfordringene. Her trengs det mange ulike løsninger, men jeg vil ikke leke spåmann.

Er jeg sistemann ut fra kommunikasjonsenheten slukker jeg alltid lyset. Føler meg litt nerdete da.

Ole Berhelsen


- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?

- Først og fremst at Norge allerede er elektrifisert på et helt annet nivå enn de fleste andre land. Vannkraften la grunnlaget for industrialiseringen av Norge for godt over 100 år siden. I dag utgjør fornybar utgjør rundt 98 prosent av kraftproduksjonen og 70 prosent av den totale energibruken. Det er tall som sjelden kommer fram i debatten. Potensialet for å bruke fornybar til større deler av samfunnet er stort. Elbiler, elferger, ny industri og elektrifisering av sokkelen er noen stikkord.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Sikkert litt over middels. Da jeg vokste opp hadde vi fortsatt måler for overforbruk på kjøkkenet. Vi har dag/natt-senking av temperaturen hjemme og har byttet til LED-pærer der vi kan. Er jeg sistemann ut fra kommunikasjonsenheten slukker jeg alltid lyset. Føler meg litt nerdete da.

Personlig er jeg positiv til vindkraft.

Ole Berthelsen

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Personlig er jeg positiv til vindkraft. Men som med all annen industriutvikling er lokal forankring viktig.

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Jeg bor i en bygård, så der er det ikke bare opp til meg. På hytta mi har jeg så langt ikke greid å regne hjem investeringen.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Sykler hver dag til jobben, men ikke bare av hensyn til klima. Det er den suverent raskeste og morsomste måten å komme seg rundt i byen på, og jeg får trim. Har også fått lader i garasjen. Regner med at den neste bilen blir elektrisk eller hybrid.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Det svaret skulle jeg veldig gjerne visst. Tror ikke jeg skal ta sjansen på å spekulere i det.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Absolutt.

Skam har aldri brakt verden videre.

Ole Berthelsen

- Har du flyskam?
- Skam har aldri brakt verden videre. Men jeg tenker på CO-utslippene enten jeg flyr eller kjører bil.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Først og fremst norskpetroleum.no og energifakta.no. Her ligger det masse nyttig informasjon om olje- og gassvirksomheten og kraftsystemet vårt.