Jon Sveinar Fløttum.
Jon Sveinar Fløttum.

- Norge burde gå foran som et godt eksempel

Møt Rambølls Jon Sveinar Fløttum i Energipraten.

Publisert Sist oppdatert

Navn: Jon Sveinar Fløttum

Alder: 56 år

Stilling: Leder for Vind

Arbeidsgiver: Rambøll

Aktuell: Akkurat startet i ny jobb som leder for vindkraftavdelingen i Rambøll.

- Det ligger an til en stormfull høst for vindkraften. Hva betyr det for Rambøll?
- Det stormer også i Vindkraftbransjen. Nytt system for konsesjonsbehandling utarbeides, det har åpnet opp for offshore vind og mange prosjekter er i gang, så bransjen har en travel periode akkurat nå.

- Hvordan har koronakrisen påvirket deg og din arbeidsplass?
- Vi har hatt liten- eller ingen påvirkning av Covid-19 i oppdrag, men vi har hatt utfordringer med våre internasjonale kollegaer som har sitt arbeide på site i Norge.

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Jeg føler at energi burde fått større oppmerksomhet i vårt landskap, Norge er på vei opp i utbedringer og oppgraderinger i nett, samt elektrifisering på land og til vann.

Jeg føler at energi burde fått større oppmerksomhet i vårt landskap.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Det grønne skiftet er kommet for å bli og at Norge burde gå foran som et godt eksempel. Fornybar energi er en stor del av denne løsningen.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Norge har store forutsetninger for å bli elektrifisert. Ser man til bilindustrien har de kommet langt. I kombinasjon med en stor ressurs av fornybar energi, er jeg veldig positiv til utviklingen.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Jeg er opptatt av det - på lik linje med de fleste tenker jeg. Men det skal sies at Norge er et av de billigste land i verden når det kommer til strøm.

Jeg er for det grønne skiftet og om vindkraft er en del av det, er jeg optimistisk og tror vindkraft vil være bærekraftig også i fremtiden.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Vindkraft er jo et stort tema nasjonalt. Jeg er for det grønne skiftet og om vindkraft er en del av det, er jeg optimistisk og tror vindkraft vil være bærekraftig også i fremtiden. Som rådgiver er det vår plikt til å tilse at utbygging av vindkraft gjøres på en så bærekraftig måte som mulig.

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Enn så lenge har ikke dette vært noen diskusjon hjemme, men det er ikke å legge under en stol at det ville bidratt inn i husholdningen.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Begrense minst mulig avfall, kjører elbil, prøver å bidra til mindre plastavfall, tar mer offentlig transport og ikke minst jobber jeg med kunder for å finne muligheter til å bygge vindkraft.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Oljeprisen vil fortsatt holde seg stabilt frem i tid - da forbruk ikke tilsvarer produsert mengde. Det vil lenge være overlagret olje og gass, og dette holder prisen nede.

Det er veldig vanskelig å forstå total utfasing av olje og gass.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Det er veldig vanskelig å forstå total utfasing av olje og gass, jeg mener at dette er en del av det totale bildet. Men norsk sokkel bør elektrifiseres i større grad.

- Har du flyskam?
- Jeg har ikke flyskam, men søker alternativt transportmiddel først.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- enerWe / Teknisk Ukeblad og lignende burde jo være daglige tidsskrifter å lese for å fange opp løsninger innenfor energi.

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.

Powered by Labrador CMS