Styreleder Eivind Salen i Motvind tror fint vi kunne klart oss med mindre elektrisitet. - Det er fullt mulig å klare oss med mindre, og leve veldig lykkelige liv, sier han.
Styreleder Eivind Salen i Motvind tror fint vi kunne klart oss med mindre elektrisitet. - Det er fullt mulig å klare oss med mindre, og leve veldig lykkelige liv, sier han.

- Noe er galt når bekymringen for inntekten blir større enn bekymringen for natur og miljø

Møt Motvind-styreleder Eivind Salen i ukens Energiprat.

Publisert Sist oppdatert

Navn: Eivind Salen

Alder: 46 år

Stilling: Styreleder

Arbeidsgiver: Motvind Norge

- Nasjonal ramme for vindkraft er stanset og Motvind er oppe og går. Hvor står neste slag i vindkraftkonflikten?
- Nå er det Stortingsmeldingen og de konkrete sakene.

Energibransjen i Norge har gått fra å sørge for sikker kraftforsyning til folk og næringsliv, til å sørge for sikker inntekt for de involverte i bransjen.

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Energibransjen i Norge har gått fra å sørge for sikker kraftforsyning til folk og næringsliv, til å sørge for sikker inntekt for de involverte i bransjen. Kjekt at folk tjener penger, men når bekymringen for inntekten blir større enn bekymringen for natur og miljø, så er det noe galt. Dette fortjener oppmerksomhet.

Jeg tror behovet er for stort, og at det er pumpet kunstig opp, mange forveksler behov og «har lyst på».

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Jeg tror behovet er for stort, og at det er pumpet kunstig opp, mange forveksler behov og «har lyst på». Det er fullt mulig å klare oss med mindre, og leve veldig lykkelige liv. I Norge vil vi få dekket behovet gjennom vannkraft, og oppgradering av vannkraft.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Det henger sammen med spørsmål 2 og 3. Noen ser gode inntekter i dette. I all energipolitikk må energiproduksjon og arealforvaltning ses samlet, og den må være bærekraftig.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Så opptatt at det nesten blir komisk. Eller, er ikke så opptatt av det, egentlig, gjør det bare.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Jeg er mot :)

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Nei, det er ikke aktuelt her jeg bor.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Jeg er nok mer opptatt av at verden klarer det enn at Norge når klimamålene, så jeg har ingen tro på at Norge eksporterer utslipp til utlandet for at vi skal kunne skryte av vi er flinke, mens verden varmes opp like mye som den uansett ville blitt. Jeg synes nok også Norge må konsentrere seg om målet om å bevare naturmangfoldet.

Jeg er nok mer opptatt av at verden klarer det enn at Norge når klimamålene, så jeg har ingen tro på at Norge eksporterer utslipp til utlandet for at vi skal kunne skryte av vi er flinke, mens verden varmes opp like mye som den uansett ville blitt.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Jeg har ikke noen forutsetninger for å uttale meg om det.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Det er heller ikke min oppgave å svare på, men skal vi gjøre det, må det skje uten grønnvasking i form av naturødeleggelser. Vi må se på Norge som en del av verden, og hele tiden tenke bærekraft.

Vi må se på Norge som en del av verden, og hele tiden tenke bærekraft.

- Har du flyskam?
- Nei, jeg tror ikke dårlig samvittighet er løsningen på krisene vi står overfor.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Jeg vil anbefale Motvinds fagrapporter, og så vil jeg anbefale nettsidene våre og gruppene våre på Facebook. Og vi vil minne om at klima og energi aldri må få stå alene, det hører sammen med natur og areal. Hvis det ikke ses i sammenheng, blir det ikke bærekraftig.

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.