President og CEO i ONS, Leif Johan Sevland.
President og CEO i ONS, Leif Johan Sevland.

- Norge bør absolutt lete etter mer olje

Møt ONS-general Leif Johan Sevland i Energipraten.

Publisert

Navn: Leif Johan Sevland

Alder: 58 år

Stilling: President/CEO

Arbeidsgiver: ONS (oljemessen)

- Det er duket for digital oljemesse i år - hva tenker du om det?
- Vi gir et fantastisk digitalt program hvor vi viser smakebiter av det som ville vært under ONS 2020. ONS dekker hele energibildet, olje- og gassnæringen har en sentral plass og så fokuserer vi mye på de endringene som vil skje og hvor erfaring fra olje- og gass spiller en sentral rolle i det å skape nye arbeidsplasser. Folk har vært kjempepositive, vi er stolt over programmet og veldig fornøyd med alle innlederne som stiller opp.

- Hvordan har koronakrisen påvirket deg og din arbeidsplass?
- Det har endret hverdagen vår totalt. Vi hadde arbeidet i nesten to år med et megaprosjekt og måtte stoppe alt grunnet Covid-19. Vi har permittert store deler av vår stab og har hatt en tøff periode. Nettopp derfor er jeg så stolt over teamet og den spiriten som de viser ved å gjøre ONS Digital!

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Ja, det mener jeg. Det er en kjempespennende bransje som har stor betydning for Norge, og får derfor mye fokus. Vi trenger en debatt om energitransformasjonen og jeg mener Norge kan ta en verdensledende rolle her.

Vi trenger en debatt om energitransformasjonen og jeg mener Norge kan ta en verdensledende rolle her.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Det vil fortsatt være behov for mye olje og gass, men så vil flere andre energikilder vokse raskt. Sol og vind er to eksempler på dette. Vi vil få større forskjeller på energiforsyningen landene imellom. Noen vil ha økonomisk evne og teknologi til å gjøre rette - og nødvendige - valg raskere enn andre.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Det synes jeg er et klokt og et riktig valg.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Hjemme har vi tilrettelagt for løsninger som gir oss mindre strømforbruk enn normalt, allikevel er det helt sikkert mer som kan gjøres.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Havvind er bra, men også her er det viktig med en nasjonal strategi. På land har Norge feilet gjennom en rekke utbygginger som skjemmer naturen.

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Solpanel er topp, men det er ikke aktuelt i det huset vi har nå.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Jeg er bevisst så mye som mulig og tenker gjennom egne handlinger.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Hadde jeg bare visst! Det jeg er sikker på er at oljeprisen vil fortsette å svinge og at endringene ikke alltid kommer når ekspertene tror det.

Om Norge skulle stoppe med leting vil det ikke ha noen positiv virkning på klimautslippene.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Det bør vi så absolutt. Om Norge skulle stoppe med leting vil det ikke ha noen positiv virkning på klimautslippene. Hvorfor? Fordi andre land enkelt vil ta over produksjonen, og det vil være en mindre ren produksjon enn vi har på norsk sokkel.

- Har du flyskam?
- Nei, det ser jeg ingen grunn til å ha. Jeg, som de fleste andre, reiser forøvrig mye mindre nå i disse koronatider. Det har jo sine fordeler, både på den ene og den andre siden.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- «The Post-COVID Recovery: An Agenda for Resilience, Development and Equality». Utgitt av IRENA (International Renewable Agency). Den peker på hvordan politikk skal utformes for å gjenoppbygge økonomien ved kloke valg innen energitransformasjonene og slik nå målene i Parisavtalen.

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.

Powered by Labrador CMS