Karoline Sjøen Andersen har akkurat startet i jobben som politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.
Karoline Sjøen Andersen har akkurat startet i jobben som politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.

- Jeg har innsett at elektrifiseringen ikke er helt uten komplikasjoner

Møt den nye politiske rådgiveren i Olje- og energidepartementet - Karoline Sjøen Andersen - i Energipraten.

Publisert

Navn: Karoline Sjøen Andersen

Stilling: Politisk rådgiver

Arbeidsgiver: Olje- og energidepartementet

I årene som kommer vil vi være nødt til å gjøre store endringer for å oppnå et bærekraftig Norge, og kanskje særlig innen energibransjen.

- Gratulerer med ny jobb - hvordan føles det å starte i din nye jobb i det som nok kan kalles tøffe og omskiftelige tider i olje- og energibransjen?
- Tusen takk for det! Jeg synes det er utrolig spennende å gå inn i dette vervet akkurat nå – føler nesten jeg er med i Lykkeland sesong 2. I årene som kommer vil vi være nødt til å gjøre store endringer for å oppnå et bærekraftig Norge, og kanskje særlig innen energibransjen. Å få være med å forme dette er bare SÅ gøy!

- Hvordan har koronakrisen påvirket deg og din arbeidsplass?
- Først må jeg si at jeg har vært veldig heldig som har kunnet være i jobb hele tiden. I oppstart i departementet vil jeg nesten påstå det er en fordel at kun et fåtall er på huset om gangen. Slik blir jeg introdusert til noen få personer, som har gjort det mye lettere å fordøye og håndtere. Når det er sagt, får jeg stadig høre fra embetsverket hvor «synd» det er at jeg kommer inn i denne tiden uten reising, som jo til vanlig er en stor og viktig del av jobben. Hadde min første «reise» med statsråden tirsdag, hele veien til Lysaker!

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Nå har jo jeg energibriller på hver dag og føler kanskje derfor det er god dekning av bransjen. Men det kan aldri bli for mye!

Jeg er teknologioptimist, og tror vi enda ikke har oppdaget alle smarte, bærekraftige måter å generere energi på.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Selvsagt gjennom fornybar energi. Jeg er teknologioptimist, og tror vi enda ikke har oppdaget alle smarte, bærekraftige måter å generere energi på. Når det er sagt, tror jeg vi vil se et mangfold av energisystem, tilpasset ulike lokale forhold.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- At det er på sin plass at et land som vårt, med tilgang på så mye «ren» strøm elektrifiserer. Har dog innsett at dette ikke er helt uten komplikasjoner for strømnettet vårt, og gleder meg til å følge de problemstillingene fra «den andre siden». Elektrifisering henger også nøye sammen med digitalisering, som igjen sørger for mer effektiv energibruk og bedre utnyttelse av ressursene våre.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- På privaten? Dersom jeg kommer hjem fra jobb og samboeren har glemt å slå av lyset får han høre det for å si det sånn! Har ikke fått på plass smart strømstyring enda, men det står på lista! Ellers var jeg en aktiv pådriver for å prioritere midler til ENØK-tiltak i bystyret hjemme!

Til landbasert vind stiller jeg meg mer nøytral, da det i større grad er en klima versus miljø-debatt som fort blir vanskelig.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Jeg ser absolutt et stort potensiale i havvind, både for generering av fornybar energi men ikke minst for verdiskapning, eksport og nye grønne jobber basert på den kunnskapsrike leverandørkjeden vår. Havvind vil kunne være et alternativ til elektrifisering av norsk sokkel, offshore akvakultur, eventuell utvinning av havbunnsmineraler og produksjon av hydrogen (både blått og grønt!). Til landbasert vind stiller jeg meg mer nøytral, da det i større grad er en klima versus miljø-debatt som fort blir vanskelig. Det finnes uten tvil både gode – og dårlige vindkraftprosjekt, som også i en viss grad avhenger av hvilket land og tilhørende energisystem man ser på. Når det gjelder de «dårlige» norske prosjektene er jeg glad for innstrammingene i konsesjonssystemet for vindkraft regjeringen leverte i fjor, og tror ikke vi vil se noe særlig til slike prosjekter etter 2021!

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Du skal ikke se bort fra det. Vi har ikke så gode solforhold på huset vi har nå, men vi har begynt å undersøke muligheten for solceller på hytta!

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Jeg tar bevisste valg. Er blant annet vegetarianer, spiser alltid opp maten (kan ikke fordra matsvinn), handler brukt og/eller i bærekraftige materialer, tar vare på det jeg har, begrenser energibruken og kjører elbil (om jeg ikke går)! Har også brukt en del tid på å lese meg opp og formidle videre, da jeg tror «folkeopplysning» er en stor del av nøkkelen for å få «Hvermansen» til å ta mer klimavennlige valg i hverdagen. Ellers har jeg jo akkurat startet i en jobb hvor jeg får anledning til å påvirke på et overordnet nivå, så målet må jo være å gjøre en forskjell også her!

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Det er umulig å si! Oljemarkedet er komplekst og påvirkes i stor grad av avgjørelser og hendelser globalt vi ikke kan råde over. Det blir spennende å se!

Med andre ord tror jeg ikke de globale utslippene går ned ved at Norge slutter å lete i dag.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Så lenge det er samfunnsmessig lønnsomt og en markedsetterspørsel, bør vi lete etter mer olje og gass. Petroleumsvirksomheten gir nødvendige penger i kassen som ikke bare må brukes for å opprettholde vår velferd, men også til utvikling av framtidens næringer og teknologi som havvind, batterier, hydrogen og CCS. Med andre ord tror jeg ikke de globale utslippene går ned ved at Norge slutter å lete i dag. Det ville dog helt klart gjort oss fattigere, som igjen hadde sinket oss i det grønne skiftet og gjort det betydelig mer utfordrende for oss å prioritere midler til storstilte klimatiltak som fullskala CCS. Når det er sagt, vet vi alle at oljenæringen vil måtte avvikles på et tidspunkt, men jeg mener det er opp til markedet å bestemme når - ikke politikerne.

- Hva tenker du om karbonfangst og -lagring?
- CCS er utrolig spennende, og et ytterst nødvendig verktøy for at man skal klare å nå målene i Parisavtalen! I dag behandlet Stortinget regjeringens fullskala CO2-lagring og fangstprosjekt, Langskip, og jeg er sikker på at dette prosjektet blir en viktig europeisk milepæl i CCS-utviklingen. Stas å være i Stortinget under behandlingen, og gleder meg til å følge det videre! Både til bygging og oppstart, og ikke minst til forhåpentligvis også europeisk CO2 kobles inn i verdikjeden.

- Har du flyskam?
- I denne jobben med arbeidssted Oslo og samboer i Haugesund kan jeg ikke ha det, da hadde jeg mistet enten nattesøvnen eller samboeren! Jeg har dog drømt at Flotmyr var den togstasjonen den en gang var ment å være (vi har ikke tog til Haugesund), så ja, kjenner litt på det.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Som naturviter synes jeg alltid det er gøy å lære hvordan nyvinningene i energibransjen faktisk fungerer. Jeg har ingen klar favoritt, men Google er min venn når jeg kommer over spennende prosjekter eller teknologier i nettaviser, magasiner, podkast eller tv-serier.

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.

Powered by Labrador CMS