Brenner for havvind: - Jeg er også opptatt av den industriutviklingen vi kan få til i Norge ved å gjøre en skikkelig satsing på flytende havvind, sier mikrokraftverkgründer Astrid Green.
Brenner for havvind: - Jeg er også opptatt av den industriutviklingen vi kan få til i Norge ved å gjøre en skikkelig satsing på flytende havvind, sier mikrokraftverkgründer Astrid Green.

- Jeg har en «passion» for flytende havvind

Møt mikrokraftverkgründer Astrid Green i Energipraten.

Publisert

Navn: Astrid Green

Alder: 53 år

Stilling: CEO

Arbeidsgiver: Enfini AS

Aktuell med: Står bak mikrokraftverket Enfini som gjennom folkefinansiering skal hente inn kapital slik at løsningen skal bli tilgjengelig globalt.

- Hvordan kom du på ideen med folkefinansiering og Enfini?
- Jeg har gjennom mange år med utvikling av virksomheter skaffet kapital enten via investorer, Innovasjon Norge eller andre. Jeg synes det er spennende med folkefinansiering - da alle enkelt kan bidra til å investere i gründerbedrifter. Man får ambassadører over hele landet. Folkeinvest - som vi har valgt å bruke - har en bra plattform for organisering av investorcaset vårt, ryddig for oss som bedrift og enkelt for investorene. Folkeinvest er et digitalt verdipapirforetak for investering i oppstartsselskap. Det er gratis og uforpliktende å være investor, og veldig enkelt å være med å investere.

- Hvordan har koronakrisen påvirket deg og din arbeidsplass?
- Vi har ikke merket korona i stor grad bortsett fra at noen av beslutningene våre har blitt noe forsinket.

Det skrives mye og debatteres bredt. Men det kan aldri bli nok. Her må vi bare kjøre på!

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Transformasjonen i energibransjen er superspennende. Jeg tok derfor en internasjonal master i energi på BI i fjor. Det skrives mye og debatteres bredt. Men det kan aldri bli nok. Her må vi bare kjøre på! Utviklingen innenfor energi og energibehovet i verden er viktig.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Det er ikke tvil om at vi har en endring fra fossile kilder til fornybar energi som vind, sol og hydro, og denne endringen kommer til å bli voldsom, kanskje enda raskere enn man har prediket i forskjellige «energy outlooks» til nå.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Jeg ser at Norge også er i en endring mot flere fornybare kilder, forbruker får mer og si, forretningsmodeller endrer seg og vi får nye løsninger servert. Jeg er opptatt av å ta i bruk ny teknologi og digitalisering. Vi kommer til å se nye tilbud og nye måter å bruke elektrisitet på.

Vi kommer til å se nye tilbud og nye måter å bruke elektrisitet på.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Vi har kontorer i et bygg som er kledd med solceller, og som er smartstyrt. Hjemme slår jeg av lys og forsøker å ha en plan for vasking av tøy og sånt.

Jeg er også opptatt av den industriutviklingen vi kan få til i Norge ved å gjøre en skikkelig satsing på flytende havvind.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Jeg har en «passion» for flytende havvind. Jeg skrev en masteroppgave på BI om hvordan vi kan optimalisere og digitalisere for å få flytende vind mer lønnsomt i fremtiden. Her er jeg også opptatt av den industriutviklingen vi kan få til i Norge ved å gjøre en skikkelig satsing på flytende havvind.

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Jeg bor i et leilighetskompleks og kan ikke annet enn påvirke til smarte løsninger.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Jeg jobber med å bygge opp virksomheter som er viktige for verden og som reduserer utslipp. Akkurat nå bygger vi opp Enfini som skal levere fremtidens mikrokraftverk i hele verden der vi utnytter elver og fossefall. Vi har også de siste årene vært partnere i en del prosjekter blant annet i Romania, Bulgaria og Polen, der vi sammen med industri i disse landene har gjennomført prosjekter som har klare mål for å redusere utslipp og gå over til renere energikilder og å spare vann.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Oljeprisen er nå på det høyeste nivået siden før korona, og har steget rundt 126 prosent siden slutten av april. Da ble et fat nordsjøolje handlet til under 20 dollar på det laveste, etter at koronaviruset slo ut. På kort sikt ser vi at noe av etterspørselen i Europa er på vei tilbake. Oljeprisen påvirkes av så mange forhold i verden - verden er kanskje mer kaotisk enn noensinne. Det er derfor vanskelig å se hvordan prisene vil være på lenger sikt.

Oljeprisen påvirkes av så mange forhold i verden - verden er kanskje mer kaotisk enn noensinne.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Jeg synes vi fortsatt kan lete etter olje og gass, selv om vi er på vei inn i en grønn omstilling med en økning i fornybare kilder.

- Har du flyskam?
- Nei, jeg har ikke flyskam og tenker at jeg ikke trenger å fly dersom det ikke er høyst nødvendig.

- Ble det Norgesferie på deg i sommer?
- Det ble litt ferie i Norge. Jeg har hytte i Vestfold og har gått litt i fjellet. Jeg har også gått fra Lillehammer til Ringebu.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Det må jo være enerWE!

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.

Powered by Labrador CMS