Kraftverksjef Line Drange Ruud i Glitre Energi skulle ønske energibransjen fikk noe mer oppmerksomhet, - Deler av energibransjen får mye oppmerksomhet, men det er ikke alltid det er like positivt vinklet, sier hun.
Kraftverksjef Line Drange Ruud i Glitre Energi skulle ønske energibransjen fikk noe mer oppmerksomhet, - Deler av energibransjen får mye oppmerksomhet, men det er ikke alltid det er like positivt vinklet, sier hun.

- Vannkraften kunne vært en større del av løsningen

Møt kraftverkssjef Line Drange Ruud i Energipraten.

Publisert

Navn: Line Drange Ruud

Alder : 34 år

Stilling: Kraftverkssjef

Arbeidsgiver: Glitre Energi Produksjon

Vannkraften er helt uslåelig som grønn energikilde, og det kommer altfor sjelden godt nok fram.

- Det er jo veldig mye snakk om fornybare energikilder som sol og vind for tiden. Havner vannkraften litt i skyggen?
- Ja! Det er lett å ta vannkraften for gitt i Norge. Av den elektriske energien som produseres i Norge utgjør i dag vannkraften 93 prosent. Vannkraften er helt uslåelig som grønn energikilde, og det kommer altfor sjelden godt nok fram. Vi er heldige som bor i et land som har så gode forutsetninger for å produsere strøm gjennom vannkraften. Mange av anleggene våre begynner å føle på alderen og det er viktig å gi vannkraften riktige forutsetninger fremover for å kunne videreutvikles og fortsette å spille en rolle i energiforsyningen i Norge. I dag har vi mange diskusjoner om skatteregler for vannkraften som gjør at det er vanskelig å gjøre samfunnsøkonomiske riktige investeringer fordi de ikke lønner seg bedriftsøkonomisk. Når vi kommer i tilfeller der vi vurderer å legge ned deler av vannkraftproduksjon fordi det ikke lønner seg å oppgradere på grunn av skattemessige årsaker, er vi på feil vei. Vi kunne vært en større del av løsningen, og bidratt til mer produksjon av ren og fornybar vannkraft om rammebetingelsene hadde vært bedre.

Når vi kommer i tilfeller der vi vurderer å legge ned deler av vannkraftproduksjon fordi det ikke lønner seg å oppgradere på grunn av skattemessige årsaker, er vi på feil vei.

- Hvordan påvirker koronakrisen deg og din arbeidsplass?
- Vi er en del av en samfunnskritisk infrastruktur og satte tidlig beredskap for å sikre anleggene våre og lage en plan for hvordan vi kunne fortsette å drifte anlegg selv om vi skulle få fravær hos mange ansatte samtidig. Det har vært fantastisk å se hvordan alle ansatte har vist stor vilje og fleksibilitet for å hindre smittespredning. Mange har fått en hverdag med mer selvstendig arbeid enn tidligere, og vi har fokusert mye på at dette må gjennomføres med sikkerhet i fokus. Selv har jeg ikke en jobb der jeg fysisk må skru på noe ute på kraftverkene, så hverdagen har siden midten av mars bestått av en herlig blanding av hjemmekontor, hjemmebarnehage og hjemmeskole. Vi har også fått til mange gode møteplasser via Teams med daglige oppdateringer og sosiale samlinger. Dette tror jeg er noe vi kommer til å fortsette med når hverdagen normaliserer seg igjen.

Det har vært fantastisk å se hvordan alle ansatte har vist stor vilje og fleksibilitet for å hindre smittespredning.

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Både ja og nei. Deler av energibransjen får mye oppmerksomhet, men det er ikke alltid det er like positivt vinklet. Jeg skulle ønsker vi fikk en større oppmerksomhet om hvor gode forutsetninger vi har i Norge, hvordan vannkraften har vært med å bygge velferden i Norge i over 100 år, og at de ulike delene av energibransjen utfyller hverandre veldig godt.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Jeg både håper og tror at det vil være en stadig økende grad av fornybar energi som dekker verdens energibehov. Samtidig som levestandarden øker i hele verden, vil også energibehovet øke, så det blir en utfordrende reise. Olje og gass vil nok spille en rolle på verdensbasis lenge fremover også.

Samtidig som levestandarden øker i hele verden, vil også energibehovet øke, så det blir en utfordrende reise.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Visjonen i Glitre Energi er «Vi gjør morgendagen helt elektrisk». Jeg er stolt av visjonen vår, og tenker at det er få land i verden som har like gode forutsetninger for å nå målet om et helelektrifisert samfunn.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Jeg kjører elbil og bor i nytt og energivennlig hus, men det å spare strøm er ikke noe jeg tenker mye på i hverdagen. Vi prøver å ikke sløse med hverken strømmen eller andre råvarer.

Vindkraften står i mange stormer om dagen og opplever kanskje ufortjent mye motstand.

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Jeg tror vindkraft kommer til å spille en stor rolle i utviklingen av fornybarsystemet i Norge og verden. Hos oss er vi heldige som kan utnytte samspillet mellom vind og vann til en optimal produksjon. Vindkraften står i mange stormer om dagen og opplever kanskje ufortjent mye motstand.

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Hadde vi bygget hus i dag, så ville vi kanskje ha gjort det, men vi vil nok vente litt med å oppgradere til solpanel på taket nå som huset er bygget.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Jeg jobber med verdens fineste og reneste form for energiproduksjon hver eneste dag. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å sikre at vi drifter og opprettholder denne produksjonen riktig også i årene som kommer.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Oi! Oljeprisen har jeg dessverre for liten kunnskap om til å kunne spå fremover i tid.

Jeg tror dessverre vi kommer til å være avhengig av olje og gass også i årene fremover.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Jeg skulle ønske jeg kunne si nei, men tror dessverre vi kommer til å være avhengig av olje og gass også i årene fremover.

- Har du flyskam?
- Nei, ikke direkte, men jeg kommer nok til å tenke litt mer gjennom hvor mange turer som er «nødvendig» i løpet av et år.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Teknisk ukeblad, enerWE og ulike podkaster der energipersoner er gjester.

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.

Powered by Labrador CMS