En mann, en sykkel og et drøss rein

Norge på langs med elsykkel. Det spraker i telefonrøret. Setesdølen Henrik Kyte Assmann sitter i sola et ukjent sted mellom Honningsvåg og Olderfjord. Det går fint, jeg tror jeg begynner å næme meg Repvåg nå, forteller han. Det er to dager siden han begynte sin ferd fra Nordkapp til Lindesnes på elsykkel. Nå har han … Continued

Norge på langs med elsykkel.

Det spraker i telefonrøret. Setesdølen Henrik Kyte Assmann sitter i sola et ukjent sted mellom Honningsvåg og Olderfjord.

Det går fint, jeg tror jeg begynner å næme meg Repvåg nå, forteller han.

Det er to dager siden han begynte sin ferd fra Nordkapp til Lindesnes på elsykkel. Nå har han stoppet for å ta en matpause mens han forteller enerWE om strabasene som sørget for at han nå opplever Norge på to hjul.

Det begynte med en kneskade. Jeg visste jeg måtte å trene meg opp, og i prosessen fikk jeg helt dilla på å sykle. Da jeg planla Norge på langs-prosjektet falt valget på elsykkel, det er tross alt en del bakker i Norge, og jeg har med meg 70 kilo bagasje.

I løpet av 27 dager skal han sykle, blogge og hilse på mange trivelige folk fra alle mulige steder, og planen er å ankomme fyret på Lindesnes rundt 7. august.

Følg Henriks ferd på Facebook her. 

Søker sofa og stikkontakt

Den 70 kilos bagasjen inneholder ikke telt og aggragator, men Henrik håper et gjestfritt tverrsnitt av Norges befolkning kan hjelpe han å komme frem til Lindesnes i tide.

En elsykkel går tom for strøm etter 120 km. Jeg planlegger å ringe på døra til fremmede og spørre pent om å få låne strøm og soveplass.

Så langt har strategien skaffet han dusj, hotellfrokost og nye kompiser.

I går møtte jeg noen gutter som jobbet i Avinor. De fortalte at jobben hadde spandert hotell på dem denne helga, og det endte med at jeg fikk låne en av rommene de hadde booket.

En mann, en sykkel og et drøss med rein

Som ensom syklist i øde omgivelser gir det månedslange møtet mellom mann og natur som forventet rom for litt eksistensiell selvrefleksjon.

Det kan føles litt ensomt i blant, men det er veldig kortvarig. Det er meg og reinen som regjerer her på viddene har foreløpig, og noen ganger slår det meg at «dette gjør jeg faktisk helt alene». Når man får naturen kastet mot seg på denne måten så gir det i grunnen en uslåelig frihetsfølelse.

Anorak og lånesykkel

Elsykkelen er en Flyer, og Henrik takker sykkelbutikken Scushi i Porsgrunn for lån av sykkel for anledningen.

Jeg har ikke elsykkel selv, men Scushi lånte meg en kjempefin modell som hittil har innfridd over all forventning. Med bagasje på 70 kg har jeg fortsatt følelsen av å sykle på en vanlig sykkel. Hadde jeg ikke hatt bagasjen så hadde det nok vært som å sykle i nedoverbakke hele tiden.

Strømleverandøren Los, Live Arctic, Valle sparebank, Bir og Netcom har også stilt opp som sponsorer, og Henrik håper prosjektet kan inspirere andre til å bytte fra bil til bærekraftige løsninger.

Det er synd at elsykkel ikke brukes av flere i Norge. Jeg har studert ved NHH i Bergen i tre år nå, og har merket hvor dårlig luft det er her i byen. Dette skyldes ikke bare eksosen, men den spiller nok en stor rolle. Verden hadde rett og slett blitt bedre med flere elsykler.

Prosjektet har vekket interesse fra mange hold, og Henrik husker spesielt en kommentar fra ansatte i sykkelbutikken Den Grønne Sykkel.

Haha, han fortalte meg at han syntes det var flott at det var en økonom som gjorde dette, fremfor en hardbarka SV-tilhenger, avslutter han lattermildt.

Vil du følge Henrik på ferden, eller kanskje tilby han et sted å sove når han nærmer seg ditt bosted? 

Følg Norge på langs med elsykkel på Faacebook.