- I 2030 forventer vi at 15-20 prosent av våre investeringer kommer til å være innen lavkarbonområdet

Publisert

- Statoil har etablert en strategi for å bygge opp fornybar energi. I 2030 forventer vi at 15-20 prosent av våre investeringer kommer til å være innen lavkarbonområdet, sier Sonja Chirico Indrebø, visepresident for strategi og innovasjons i Statoil, til enerWE.

Det betyr at olje og gass fortsatt kommer til å dominere både virksomheten og investeringene til Statoil i årene fremover, men det er likefullt et enormt taktskifte når man ser på størrelsen til et selskap som Statoil.

enerWE prater med Indrebø på konferansen Energy Transition i Trondheim der hun holder et foredrag om nettopp det å finansiere overgangen.

- Verden trenger mer energi. Det er en enorm vekst innen etterspørselen etter elektrisitet på verdensbasis, sier Indrebø.

På spørsmål om hun og Statoil opplever den norske diskusjonen om olje, gass og energi som faktabasert, svarer hun litt diplomatisk.

- Det er veldig gode diskusjoner som pågår, men energi er veldig sammensatt så det er viktig å ikke gå helt svart/hvitt, sier Indrebø.

Det snakkes mye om det grønne skiftet, og i den forbindelse er det flere som mener at Norge bør trappe ned oljevirksomheten. I Statoil har de et litt annet perspektiv.

- For oss betyr det at vi produserer olje og gass med lavest mulig karbonavtrykk, sier Indrebø.

Hun påpeker at det er viktig å produsere nok energi, og samtidig minimere alt av uønskede biprodukter fra denne energiproduksjonen.

Indrebø forklarer også at energi er et komplisert tema, og at man snakker om litt forskjellige ting når man snakker om energi.

- Hvis vi ser på hvordan verden konsumerer energi i dag, så er det tre hovedområder. Energi til transport, som i stor grad er oljebasert.  Så er det til oppvarming og industriell bruk, som er veldig mye naturgass, og til slutt er det energi til elektrisitet, sier Indrebø.

At det skjer mye spennende innen elektrisitet er helt opplagt, men Statoil og Indrebø mener at vi ikke må se oss blind kun på det.

- Vi kan ikke gå bare elektrisk fra dag én. Vi ønsker å innovere for å produsere stadig lavere karbonavtrykk, sier Indrebø.

Se hele videointervjuet øverst i artikkelen.

Les også:

Powered by Labrador CMS