Bilde av Eldar Sætre

– Fakling er meningsløs sløsing

Eldar Sætre mener det er enkelt å iverksette tiltak mot det globale utslippet. Fakling av gass på oljeinstallasjoner er en meningsløs sløsing med energi, fastslår Statoil-sjef Eldar Sætre. – Globalt fakles 3-4 prosent av all gassen som produseres. Å iverksette tiltak for å redusere dette er faktisk ganske enkelt, sier Sætre til NTB. Han deltok … Continued

Eldar Sætre mener det er enkelt å iverksette tiltak mot det globale utslippet.

Fakling av gass på oljeinstallasjoner er en meningsløs sløsing med energi, fastslår Statoil-sjef Eldar Sætre.

– Globalt fakles 3-4 prosent av all gassen som produseres. Å iverksette tiltak for å redusere dette er faktisk ganske enkelt, sier Sætre til NTB.

Han deltok mandag kveld på et arrangement om fakling i forbindelse med oljeproduksjon og metanutslipp fra produksjon av naturgass.

Fakler nok til å dekke hele Afrikas strømforbruk

Disse to problemene fører til store klimautslipp og et stort tap av energi. Gassen som fakles og brennes opp, er anslått å være nok til å dekke hele Afrikas strømforbruk.

Hvor mye metan som lekkes ut ved gassproduksjon er usikkert, men én ekspertgruppe har anslått nærmere 70 megatonn i løpet av et år. Metan er hovedingrediensen i naturgass, men også en svært kraftig klimagass hvis den slippes ut uten å forbrennes.

Forbudt i Norge

I Norge er det forbud mot fakling bortsett fra av sikkerhetshensyn. Sætre tror den norske CO2-avgiften også har bidratt til å begrense praksisen.

– Vi prøver hele tiden å bli bedre på dette, sier han.

Også tidligere Statoil-direktør og sjef for gasselskapet BG Group Helge Lund, BPs toppsjef Bob Dudley og Norges klima-spesialutsending Hanne Bjurstrøm deltok på arrangementet om fakling og metanlekkasjer.