Europas største

228 megawatt fornybar energi i strømnettet. ABB har vunnet en kontrakt på å koble Vattenfalls Pen y Cymoedd vindkraftprosjekt i Wales til nettet. Ordren omfatter to transformatorstasjoner og kraftforbindelsen som skal bidra til å integrere 228 megawatt fornybar energi i strømnettet. Den 76 turbiner, 228 megawatt (MW) store vindparken som er under bygging i Sør-Wales, … Continued

228 megawatt fornybar energi i strømnettet.

ABB har vunnet en kontrakt på å koble Vattenfalls Pen y Cymoedd vindkraftprosjekt i Wales til nettet. Ordren omfatter to transformatorstasjoner og kraftforbindelsen som skal bidra til å integrere 228 megawatt fornybar energi i strømnettet.

Den 76 turbiner, 228 megawatt (MW) store vindparken som er under bygging i Sør-Wales, blir den største landbaserte vindparken i England og Wales og en av de største i Europa. Den skal etter planen settes i drift innen 2016.

Storbritannia har en total installert kapasitet på over 10 000 MW og er en av de seks største vindkraftprodusentene i verden. Landet regnes for å ha Europas og en av verdens beste forutsetninger for vindkraftproduksjon. 6 300 MW av kapasiteten er landbasert, mens resten er offshore.

I leveransen fra ABB inngår design og konstruksjon av to nye transformatorstasjoner, koblet sammen av en 9,2 km lang jordkabel. Utstyrsleveransen omfatter et kompakt 132 kilovolt (kV) PASS (Plug And Switch System) koblingsanlegg og STATCOM (Voltage Source Converter based reactive power compensation) enheter som skal stabilisere spenningen i strømnettet.

I tillegg leverer ABB transformatorer som skal øke spenningen fra 33 kV på genereringspunktet til 132 kV ved neste tilkoblingspunkt og opp til 400 kV der strømmen mates inn i det nasjonale strømnettet. Transformatorstasjonene vil ha vern og kontrollutstyr som oppfyller kommunikasjonsstandarden IEC 61850.

Disse transformatorstasjonene vil bidra til integreringen av vindkraft og styrke kraftforsyningen for å møte den økende etterspørselen etter kraft, samtidig som de vil sikre en mer effektiv og stabil strømforsyning, sier Oleg Aleinikov, leder for ABBs Substation-virksomhet i divisjon Power Systems.

ABB tilbyr et bredt spekter av produkter, systemer og tjenester for effektiv og pålitelig produksjon og overføring av fornybar vindkraft til strømnettet.

Transformatorstasjoner er elektriske anlegg som omformer spenningsnivåene i strømnettet og gjør det mulig å overføre og distribuere strøm på en sikker og effektiv måte. Stasjonene har utstyr som beskytter og kontrollerer flyten av elektrisitet. ABB er verdens ledende leverandør av nøkkelferdige, luftisolerte og gassisolerte transformatorstasjoner med spenningsnivåer opp til 1 100 kV.

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har over 2200 ansatte og en årlig omsetning på rundt 9,6 milliarder kroner. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 150 000 ansatte i ca. 100 land.

Kilde: abb.no