Dropper gassrabatt til Ukraina

Putin bruker Gazprom som utenrikspolitisk redskap. Det russiske energiselskapet Gazprom vil fra april av ikke lenger gi Ukraina rabatt på leveranser av gass. I stedet foreslår selskapets sjef å låne regjeringen i Kiev penger til å dekke gjelden til Gazprom. Gazproms sjef Aleksej Miller sa ifølge nyhetsbyrået Interfax tirsdag at et slikt lån kan bli … Continued

Putin bruker Gazprom som utenrikspolitisk redskap.

Det russiske energiselskapet Gazprom vil fra april av ikke lenger gi Ukraina rabatt på leveranser av gass. I stedet foreslår selskapets sjef å låne regjeringen i Kiev penger til å dekke gjelden til Gazprom.

Gazproms sjef Aleksej Miller sa ifølge nyhetsbyrået Interfax tirsdag at et slikt lån kan bli på et beløp tilsvarende 2 til 3 milliarder dollar, eller omkring 12 til 18 milliarder kroner. Ukraina greide i februar ikke å betale gassregningen fra russerne.

Gazprom har besluttet at rabatten fra begynnelsen av neste måned ikke lenger skal videreføres, fastslo Miller. Men han tilføyde at konsernet vil tilby ukrainerne kreditt som kan dekke gjelden fra i fjor samt løpende leveranser.

Varselet om at gassen nå blir dyrere kommer mens forholdet mellom Russland og Ukraina er svært spent. Eksperter har tidligere pekt på at den russiske presidenten Vladimir Putin bruker statskontrollerte Gazprom som utenrikspolitisk redskap.

Hensikten med dette er ifølge observatører å påvirke den politiske kursen i tidligere sovjetrepublikker som er avhengige av russisk gass. Gassprisen brukes som redskap for å motvirke at disse landene skal søke nærmere tilknytning til vestlige stormakter.

(©NTB)