Derfor faller kraftprisen nå selv om etterspørselen er uendret

– Vi vil få en lang periode med billig strøm. Strømprisene vil holde seg lave i lang tid framover, mener NVE-direktør Per Sanderud. Strømprisen i fjor var den laveste siden 2000. Kraftutbygging mangler kabler Det foregår nå en stor kraftutbygging i Norden som en del av den europeiske klimadugnaden. Kraftselskapene mottar subsidier for å bygge … Continued

– Vi vil få en lang periode med billig strøm.

Strømprisene vil holde seg lave i lang tid framover, mener NVE-direktør Per Sanderud. Strømprisen i fjor var den laveste siden 2000.

Kraftutbygging mangler kabler

Det foregår nå en stor kraftutbygging i Norden som en del av den europeiske klimadugnaden. Kraftselskapene mottar subsidier for å bygge ny, ren kraft. Tanken er at den rene kraften fra Norden skal gå i kabler til kontinentet, erstatte skitten kullkraft og kutte klimautslippene. Men kraften er kommet før kablene. Nye kabler er ennå ikke bygget. Derfor må den nye kraften brukes i Norden, og derfor faller kraftprisen når etterspørselen er omtrent uendret, skriver Aftenposten.

Hensikten med utbyggingen er å bidra til klimamålet, ikke presse ned prisen i det nordiske kraftmarkedet.

– Men vi vil nå få en lang periode med billig strøm, inntil flere kabler er ferdige, sier administrerende direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) til avisen.

Billig strøm i vinter

Kraftprisen var i fjor den laveste siden 2000.

– En gjennomsnittlig husholdning fikk rundt 2500 kroner lavere strømregning enn i et normalår, sier Sanderud.

Mye nedbør bidrar også til lave strømpriser. I fjor var det svært vått, og det er mer vann enn noensinne i kraftmagasinene.

– Vannstanden steg til og med i romjulen. Fremtidsprisen på den nordiske kraftbørsen tyder på at strømmen blir billig i vinter, sier NVE-sjefen.