- Den norske energibransjen står foran store endringer. Vi må få ut monopolet fra den konkurranseutsatte virksomheten

Publisert

I dag ble det kjent at TrønderEnergi avslutter tradisjonelt strømsalg. Selskapet satser tyngre på operatørskap.

enerWE tok en prat med Ståle Gjersvold, Konsernsjef i TrønderEnergi under konferansen Energy Transition.

Det norske folk glemmer at vannkraft er fornybart

- Kraftselskapene blir ofte utfordret på det å satse fornybart. Er dette et bilde du gjenkjenner?

- Ja, det er riktig, sier Ståle Gjersvold til enerWE. De fleste ser på vannkraft som det gamle systemet, og på solpaneler som fornybart. Dette er feil. Vannkraft er også fornybart.

- Men dere satser også på annet enn vannkraft. Hvordan er risikoen når dere går inn i sol og vind?

- Når vi går inn i vindkraft så er det samme type risiko. Den største risikoen er hvilken pris vi får i fremtiden. I tillegg har vi andre type risikoer, men de kan vi avlaste oss for.

Ståle Gjersvold forteller at risikoen er annerledes når det gjelder sol.

- Her må vi tenke annerledes når vi lager forretningsmodeller. Det er per i dag ikke lønnsomt for forbrukeren.

- Er dere bekymret for at forbrukere i fremtiden skal begynne å selge strøm istedenfor å kjøpe strøm av strømleverandørene?

- Det er et veldig godt spørsmål. Vi er ikke bekymret for at forbruker skal begynne å selge strøm. Vi ønsker vekst, så må vi klare å tilpasse oss de forretningsmodellene som markedet vil ha. Jeg tror vi må se det at fremtidens energiløsninger ikke nødvendigvis bare er det store flotte norske systemet. Mikrogrid, batteripakker og teknologier som i dag ikke er lønnsomme kan om få år bli lønnsomme.

- Hvordan ser investeringsmiljøet på sol og vind. Er det vilje til å ta risiko?

- Når det gjelder vindkraft er det investeringsvilje. Det er store investeringer som har en relativt forutsigbar kontantstrøm. Når det gjelder sol og batteri så er det en utfordring at det i dag ikke er forretningsmodeller som klarer å ivareta investors behov for forutsigbarhet. Det er for stor teknologirisiko, og det må vi jobbe med fremover.

- Hvordan må det norske energibransjen endre seg for å møte fremtiden?

- Den norske energibransjen står foran store endringer. Vi må få ut monopolet fra den konkurranseutsatte virksomheten. Vi må tenke verdiskaping for kunden istedenfor å bare selge strøm til kunden. I tillegg må vi jobbe med nye forretningsmodeller i de nye energisystemene slik at vi kan tilby løsninger som vi kan investere i og som er lønnsomme for kunden. Det krever at vi endrer oss dramatisk i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS