Rec på kinesiske hender

Publisert

China in your hand.

Elkems oppkjøp av Rec Solar for drøyt fire milliarder kroner er nå gjennomført. Dermed er også den tidligere motoren i det norske solenergieventyret på kinesiske hender.

Ledelsen i de to selskapene «ser nå fram til å starte integrasjonsprosessen», heter det en pressemelding fra Elkem. Målet er å skape en «ledende integrert aktør i et voksende og fragmentert solmarked».

De to selskapene har tette forretningsmessige bånd, god strategisk kobling og vi deler forretningskultur og historie på mange områder, sier administrerende direktør Helge Aasen i Elkem.

Kinesiskeide Bluestar Elkem la i vinter inn bud på samtlige aksjer i konkurrenten. Det svært romslige budet på 108,50 kroner aksjen innebærer en totalsum på 4,34 milliarder kroner for Rec, og ble anbefalt av styret og ikke minst storaksjonærene Øystein Stray Spetalen og Jan Christian Opsahl.

For fire år siden kjøpte China National Bluestar Group Elkem Solar av Orkla for rundt 13 milliarder kroner. Den gangen manglet det ikke på kraftige reaksjoner fra politisk og faglig hold, samt sterke advarsler mot, og karakteristikker av, kinesisk forretnings- og industridrift.

LO fikk også med seg Arbeiderpartiet på tanken om å etablere et eget eierskapsfond for å bidra til å sikre norsk eierskap i selskaper som er for store for det relativt lille og pengesvake norske kapitalmarkedet. (©NTB)

Powered by Labrador CMS