Knut Kroepelien er administrerende direktør i Energi Norge.
Knut Kroepelien er administrerende direktør i Energi Norge.

- Klarer vi å holde tempoet oppe og kostnadene nede?

Knut Kroepelien i Energi Norge ser flere utfordringer og muligheter for energibransjen i 2021.

Publisert Sist oppdatert

rPå starten av det nye året, har enerWE snakket med flere bransjeaktører om deres forventninger til energiåret 2021. Førstemann ut er Energi Norges administrerende direktør Knut Kroepelien.

Han forventer at energi og klima blir et hett tema i årets Stortingsvalg.

- Klima, elektrifisering og grønn omstilling av Norge blir et viktig tema i valgkampen - og et tøft forhandlingstema i en ny regjeringsplattform. Jeg har også forventninger til at vi får etablert en felles forståelse for at vi trenger mer fornybar energi i Norge for å nå klimamålene i 2030 og 2050 og for å sikre vekst i industrien, sier han.

Klima, elektrifisering og grønn omstilling av Norge blir et viktig tema i valgkampen - og et tøft forhandlingstema i en ny regjeringsplattform.

I tillegg er han spent på utviklingen av kraftsystemet.

- Nettutvikling og omfang og fordeling av kostnader i kraftsystemet blir et stadig viktigere tema, klarer vi å holde oppe tempoet og kostnadene nede?

Den siste tematikken han har forventninger til, er Europas vei ut av pandemien som preges av satsing på fornybar energi, elektrifisering og hydrogen - og et fokus på Green Deal.

Viktig stortingsmelding

Av sakene som energibransjen kommer til å være opptatt av i år, trekker Kroepelien frem følgende;

- Stortingsmeldingen om verdiskaping på energiområdet med tilhørende politikk for havvind vil vise hvor verdifull den norske fornybarnæringen er for Norge. I tillegg venter vi også på Stortingsmeldingen om klima og virkemidler for kutt av utslipp, særlig avgifter og karbonprisavtaler, trekker han frem.

Også ny prismodell for nettleie og arbeidet med å innlemme EUs fjerde energimarkedspakke i Norge vil bli viktig i 2021, tror han.

- Hva gleder du deg til?

- Jeg ser frem til å lansere «Trygg strømhandel» i slutten av januar, som er næringens sertifiseringsordning for et enklere og tryggere strømmarked for kundene. I tillegg håper jeg vi får se flere vannkraftinvesteringer, samt resultater fra Digin - vårt prosjekt for digitalisering av kraftsystemet, pluss en kald og tørr vinter. Og så gleder jeg meg til å treffe de flotte medlemmene våre – helst fysisk, sier Kroepelien til enerWE.

Utfordringene

Å få felles forståelse for at samarbeid og krafthandel over landegrensene er et gode for Norge – og nødvendig for å nå klimamålene. Havvind i Nordsjøen blir en nøkkel her.

Spurt om hva som kommer til å bli utfordrende i 2021, er det tre saker han trekker frem.

- For det første å få felles forståelse for at samarbeid og krafthandel over landegrensene er et gode for Norge – og nødvendig for å nå klimamålene. Havvind i Nordsjøen blir en nøkkel her. For det andre vil nok vindkraft på land fremdeles være utfordrende. Det tredje punktet blir å få økt CO2-avgiftene og redusert elavgiften slik at vi skatter mer av det vi skal ha mindre av og mindre av det vi skal ha mer av, avslutter han.

Powered by Labrador CMS