Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Vi trenger en statsråd som vil bidra til å utvikle næringen videre

Interesseorganisasjonen Energi Norge forventer at Sylvi Listhaug satser på å stimulere vannkraften.

Publisert

Sylvi Listhaug ble i dag utnevnt som ny olje- og energiminister. Hun etterfølger Kjell-Børge Freiberg som har sittet i rollen siden 31. august.

Listhaug har tidligere vært klar motstander av vindkraft og like klar tilhenger av olje og gass.

I en pressemelding ønsker interessorganisasjonen Energi Norge Listhaug velkommen til bransjen, og de fremhever elektrifisering som noe av det viktigste ministeren må jobbe med fremover.

- Vi ønsker Sylvi Listhaug velkommen som olje- og energiminister. Vi gleder oss til å vise henne alt det spennende som skjer innenfor elektrifiseringen av Norge, til beste for både forbrukere, arbeidsplasser og klima, sier Kroepelien.

Olje- og gassnæringen får mest oppmerksomhet når det gjelder sitt økonomiske bidrag til staten og dermed velferdssamfunnet. Energi Norge påpeker imidlertid at fornybarnæringen, og da spesielt vannkraften, også bidrar med store beløp.

Fornybarnæringen er Norges største fastlandsindustri med 20.000 ansatte over hele landet. Den bidrar med 50-60 milliarder kroner til fellesskapet hvert år

Knut Kroepelien

- Fornybarnæringen er Norges største fastlandsindustri med 20.000 ansatte over hele landet. Den bidrar med 50-60 milliarder kroner til fellesskapet hvert år, sier Kroepelien.

Mye av dette kommer fra grunnrentebeskatningen av vannkraften, og på det området pågår det nå en politisk drakamp i forbindelse med at kraftskatteutvalget har kommet med sine forslag til endringer.

Energi Norge er svært kritisk til arbeidet som kraftskatteutvalget har gjort, og de håper at Listhaug vil hjelpe de til bedre rammevilkår for vannkraften slik at den kan oppgraderes.

- Vi trenger en statsråd som vil bidra til å utvikle næringen videre og forventer at hun står støtt på Fremskrittspartiets programmål om å stimulere til oppgradering av vannkraften – som leverer 95 prosent av strømmen i Norge, sier Kroepelien.

Samtidig takker Energi Norge også av avtroppende minister Freiberg.

- Vi ser frem til å ha like god dialog med Listhaug som vi har hatt med hennes forgjengere i departementet, sier Kroepelien.

Powered by Labrador CMS