Verdens beste fortballspiller, norske Ada Hegerberg, fronter VM i fornybar energi.
Verdens beste fortballspiller, norske Ada Hegerberg, fronter VM i fornybar energi.

- Vi vil bygge et landslag med alle heltene som jobber for en fornybar fremtid

Den norske fornybarnæringen lanserer «VM i fornybar energi» for å få fortgang i det grønne skiftet.

Publisert Sist oppdatert

Fornybarnæringen i Norge mener klimaomstillingen går for sakte, og lanserer derfor «VM i fornybar energi». Det skriver bransjeorganisasjonen Energi Norge i en pressemelding.

I front av mesterskapet står verdens beste fotballspiller, Ada Hegerberg, som ønsker å bidra i kampen for en mer bærekraftig fremtid.

– Vi har som mål at Norge skal bli verdens første samfunn som kun går på fornybar energi. Foreløpig er vi bare halvveis, og derfor trenger vi hjelp fra hele befolkningen. Vi vil bygge et landslag med alle heltene som jobber for en fornybar fremtid, sier Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge.

Han oppfordrer både folk flest, næringsliv og politikere til å bidra i mesterskapet, og til å heie frem nye løsninger for elektrifisering av samfunnet, samt annen bruk av fornybar energi.

– Norge løser ikke klimaproblemet alene. Vi trenger internasjonalt samarbeid og konkurranse. Derfor utfordrer vi resten av verden til å bli med i mesterskapet og vise frem sine beste spillere og løsninger, sier Kroepelien.

Ifølge en fersk utgave av Energi Norge-rapporten Fornybarometeret, kommer 51 prosent av energibruken i Norge fra fornybare kilder. Nå jobbes det også med å samle inn tilsvarende tall for andre land, slik at mesterskapet får en slags «FIFA-ranking» for fornybar energi.

– Vi vil utfordre hele befolkningen til å være med på landslaget. Det kan de gjøre ved å teste seg selv på nettsiden vår, hvor de også finner tips for en mer klimavennlig hverdag. Der vil vi også samle historier om hvordan folk og bedrifter bidrar i mesterskapet, sier Kroepelien.

Fotballproff Ada Hegerberg, som ble kåret til verdens beste fotballspiller i 2018, er frontfigur i kampanjen. Hun kommer selv fra Sunndalsøra i Møre og Romsdal hvor fornybar energi – og særlig vannkraften – har vært viktig for industri og arbeidsplasser i over et halvt hundre år.

– Jeg har alltid vært fascinert av hvordan vi bruker fjellene og fossene våre til å skape grønn og fornybar energi, og hvordan dette har bidratt til utvikling over hele landet. Mulighetene og potensialet som ligger i fornybar energi er ubegrensede. Hvis vi kan utnytte dette for at verden skal bli et bedre sted å bo, så vil jeg bidra til det, sier Hegerberg.

Hegerberg mener vi har mye å lære av både idrettsprofiler og lags evne til å nå målene de har satt seg – selv om det kan virke veldig langt frem.

– Man kan lære mye av idretten når det gjelder lagånd, standhaftighet og det å klare å nå våre største drømmer og mål – uansett hvor vanskelig veien dit kan virke. En bærekraftig fremtid er vår generasjons viktigste mål, og jeg ønsker å være en del av dette laget og oppfordrer alle til å bli med i kampen. Energi Norges initiativ inspirerer oss til å konkurrere og kjempe på alle nivåer, og det er det jeg liker med denne kampanjen, sier Hegerberg.