Sverige, Tyskland og Finland «er velferdsstater uten en dråpe olje».

Publisert

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson mener at Venstre-leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen (Frp) tar feil når de vil gi generelle skattelettelser i bytte mot økte miljøavgifter.

– Vi vil holde oss langt unna Frps og Venstres versjon av grønt skatteskifte, som skal gi miljøavgiftene tilbake til folk som generelle skattelettelser. Da vil jo skattene øke igjen når miljøavgiftene virker og forurensningen og inntektene fra miljøavgiftene avtar. Det er en dårlig oppmuntring til å handle miljøvennlig, sa Hansson da han åpnet Miljøpartiet De Grønnes landsstyremøte i Oslo lørdag.

Klimabelønning

I stedet vil MDG innføre en klimabelønning til alle landets innbyggere, voksne som barn.

 • Se også videointervju med kommunikasjonsdirektør i Statkraft: Mer enn bare persilledyrking.
 • Hansson har tidligere gjort det klart at MDG i første omgang vil øke drivstoffavgiftene med 5 kroner literen. På sikt skal avgiften opp med 20 kroner. Lørdag serverte han gulroten. Fredag vedtok sentralstyret i partiet å gå inn for en direkte tilbakebetaling i form av et flatt pengebeløp til alle, såkalt klimabelønning.

  – En slik ordning vil sette fart i overgangen vekk fra fossilt drivstoff og belønne dem som reiser mest miljøvennlig. Samtidig unngår vi at staten «rapper» pengene til andre formål, sa Hansson.

  Tøffere oppmerksomhet

  I talen til landsstyret forklarte Hansson de til dels dårlige meningsmålingene for tida med at partiet nå betaler prisen for suksessen ved lokalvalget.

  – Vi har fått gjennomslag. Da følger det også en tøffere oppmerksomhet fra pressen og mer målrettet motstand fra andre partier. De andre partiene tar vår retorikk, og det blir vanskeligere å se forskjell på oss og dem, sa Hansson.

  • Les også kommentaren: Forstår ikke det norske folk tallet 38 %?
  • Svaret er hard jobbing og en tydeligere profil av MDGs politikk.

   – Vi finnes fordi de andre ikke har gjort jobben, sa Hansson – og fulgte opp med å gå til angrep både på Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Venstre og KrF.

   V og KrF ikke tøffe nok

   Hansson har liten tro på at Venstre og KrF skal klare å få til en tilstrekkelig grønnmaling av statsbudsjettet gjennom høstens forhandlinger på Stortinget.

   – Jeg er temmelig balansert i kritikken av samarbeidspartiene. Vi i MDG forstår at det er krevende å være liten. Men jeg stiller spørsmål ved ambisjonsnivået. Når vi vet at selv vårt forslag om 5 kroner mer for hver liter bensin er moderat sammenlignet med hva som må til, så blir det alt for puslete å komme med en 50-øring, sier Hansson til NTB.

   Avviser spørsmål

   MDGs nasjonale talsmann gikk også til angrep på «de andre» for å kreve at Miljøpartiet De Grønne leverer svaret på hva Norge skal leve av etter oljen.

   I talen viste han til at ny forskning tilsier at Norge ikke bare må si nei til å åpne nye oljefelt, men også avvikle eksisterende felt dersom togradersmålet skal nås.

   – I moderne tid er det bare Stalin som har vært helt sikker på hva landet hans skulle leve av om 30 år. Jeg vet ikke om det er ham Høyre og Ap lengter etter når de spør, sa Hansson.

   Han viste til at ni av ti norske arbeidstakere allerede i dag ikke jobber i petroleumssektoren, og at land som Sverige, Tyskland og Finland «er velferdsstater uten en dråpe olje».

   – Hva slags fantasiløs pessimisme får Solberg, Støre og andre til å skape et bilde av at Norge går til bunns uten olja? For oss er dette mørkemannssnakket uforståelig. Vi er optimister, sa Hansson. (©NTB)

Powered by Labrador CMS