Neste skritt i solrevolusjonen

Publisert

Sesonglagring av solenergi er velutprøvd i utlandet. I Norge ligger alle forhold til rette, og det er på tide å satse på denne teknologien her til lands, forteller Swecos ekspert på området i en pressemelding.

Stort behov

Sesonglagring innebærer, slik navnet tilsier, at man lagrer energi fra én sesong til en annen. I følge Usman Ijaz Dar, energirådgiver i Sweco, er Norge et land med et særlig behov for denne typen løsning.

– Vi bor i et kaldt land, hvor bygninger benytter store mengder energi til oppvarming. Samtidig er det en mismatch mellom behov og produksjon. Solen skinner først og fremst på sommeren, når behovet for oppvarming er lavt. I vinterhalvåret, når radiatorene står på full guffe og vi trenger mye energi, glimrer solen med sitt fravær. Sesonglagring er en åpenbar løsning på dette problemet, sier Dar.

Mot nullenergi-bygg

De siste årene har man kommet svært langt når det kommer til isolasjon og energieffektivitet i bygg. Det minskede energibehovet gjør at solen har blitt en stadig mer relevant energikilde, og det som trengs nå, er å investere i teknologien og metodene som muliggjør lagring av energi fra én årstid til en annen. Dette kan bli en viktig brikke for bygg som vil oppnå nullenergi-standard, mener Dar.

Ulike metoder

Han presiserer at dette er en storskala-løsning, som ikke egner seg for en enebolig, men for eksempel en leilighetsblokk eller en gruppe rekkehus. Han forklarer videre at det finnes mange ulike måter å lagre denne typen energi på mellom årstider. Den metoden som egner seg best for Norge, blant annet på grunn av våre gode geologiske forhold, innebærer å pumpe overskudd av solvarme ned i et borehull i grunnen, på 30 til 50 meters dybde. Når solen ikke skinner og varmen trengs, sirkulerer man varmen tilbake til byggene.

– Sesonglagring av solenergi har blitt utprøvd med stort hell i flere land hvor klimaet minner om det norske, blant annet i Danmark, Tyskland og Canada. Nå er det på tide at også vi nordmenn tør å satse på dette, avslutter Dar.

Powered by Labrador CMS