Få dager igjen til ONS 2016   

Publisert

Hvert andre år siden 1974 har Stavanger stått på hodet noen dager i august. Da samles oljenæringen fra inn- og utland på oljemessen ONS, Offshore Northern Seas. I 2014 hadde messen over 90 000 besøkende, og det er knyttet spenning til hvordan situasjonen i markedet vil påvirke besøkstallene for årets arrangement, som starter 29. august.

I tillegg til en utstilling på totalt 27 000 kvadratmeter vil til sammen 260 foredragsholdere fylle de fem arenaene på konferansedelen av ONS. Tema for årets arrangement er transition, eller overgang, og med dette ønsker ONS å oppfordre bransjen til aktivt å ta ansvar for å skape fremtiden til en bransje i stor endring. Man er bekymret for om det enorme fokuset på kostnader vil gå på bekostning av innovasjon, eller om det kan skape en mulighet for at prosessene med å finne nye levedyktige løsninger vil kunne akselereres.

Temaet overgang knyttes også til overgangen mellom olje som energikilde og fornybar energi.

"Jeg tror ikke på noen kamp mellom olje og fornybar energi. Det er en plass for alt, og i verdens energibilde framover vil særlig sol få en positiv utvikling, tilsvarende vind i noen områder av verden. Det som skjer her er bare bra. Dette er ren energi og det er prisverdig at folk satser og vil noe.” sier administrerende direktør for ONS, Leif Johan Sevland til Sysla.

At han mener alvor er tydelig gjennom ONS sitt fokus på innovasjon gjennom konferanseprogrammet. Blant annet er en hel dag satt til temaet Renewable Markets, og det deles ut flere innovasjonspriser.

Da enerWE intervjuet Sevland i forbindelse med ONS i 2014 sa han ”Temaet for konferansen er Changes, og det blir spennende innlegg om hvilke endringer bransjen står overfor, hvilke energiformer som kommer til å dominere og hvilken teknologi som utvikles. Du vil altså få et godt bilde av hvor det er mulighet for å gjøre business i fremtiden.” Da var bransjen ved det som skulle vise seg å være begynnelsen av en markant endring i forutsetningene for å lete etter og produsere olje og gass.

Årets ONS understreker at disse endringene krever en overgang mellom olje og andre energikilder, og at det krever mot til å tenke nytt.