Statoil gjør rørledning 3,5 milliarder kroner billigere

Publisert

Og gjør plass til flerefelts motorvei for gass i samme slengen.

God planlegging, god markedskunnskap og god gjennomføring er forklaringen på hvordan Statoil i dag tidlig kunne levere den siste delen av det 482,4 kilometer lange polarled-røret ved Aasta Hansteen-feltet til en betydelig bedre pris.

Basert på denne kunnskapen kunne vi treffe markedet med hensyn til kapasitet og pris. Vi kunne slå sammen flere store prosjekter da vi gikk ut i markedet og forhandlet om rør og fartøy, som gjør at vi leverer rørledningen langt under budsjett, sier Torger Rød, direktør for prosjekter i Statoil i en melding.

 • Les også: Nå kan du få deg din egen fjernstyrte ubåt!
 • Sparer milliarder på milliarder

  Rørledningen, med en diameter på 36 tommer, strekker seg fra Nyhamna i Møre og Romsdal til Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet og er lagt av verdens største rørleggingsfartøy: «Solitaire» fra Allseas.

  Investeringsbudsjettet var opprinnelig 11,1 milliarder kroner. Nå forventes et investeringsnivå på rundt 7,5 milliarder kroner, opplyser direktøren.

  I forrige uke ble det klart at investeringskostnadene kuttes med ni milliarder kroner i første fase av utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet. Det nye estimatet kom ifølge Det norske som en følge av en positiv markedsreaksjon på kontrakter og innkjøpsordre.

  Fremtidige påkjøringsfelt til den nye gass-motorveien

  Ved oppstart er det bare gassen fra Aasta Hansteen som blir transportert gjennom Polarled, men røret med diameter på 36 tommer har plass til mer.

  Derfor har vi installert seks tilknytningspunkter underveis, kall det framtidige påkjøringsfelt til den nye motorveien for gass. Med denne rørledningen åpner vi for eksport av gass til Europa fra et helt nytt område på norsk sokkel, og med infrastrukturen på plass vil det også bli mer attraktivt å lete i området, forklarer Rød.

  Polarled er den første rørledningen som krysser Polarsirkelen og åpner opp en helt ny motorvei for gass fra Norskehavet til Europa.

Powered by Labrador CMS