Solceller på et tak i Stavanger.
Solceller på et tak i Stavanger.

Hadde du likt å produsere din egen strøm?

Publisert

Otovo-gründer Andreas Thorsheim vil endre hvordan nordmenn tenker på solceller. — Jeg har aldri hatt det så gøy, sier han.

Et hus med egen produksjon av energi har lenge vært en drøm for mange. Med Otovo kan det bli en realitet. Selskapet monterer solceller på hustak slik at hjem og bedrifter kan produsere egen strøm, og monteringskostnadene nedbetales over 20 år.

Grunnlegger Andreas Thorsheim startet selskapet med to kamerater i januar i år, og har opprinnelig en bakgrunn fra medie- og teknologibransjen. Men et besøk på elbilprodusenten Teslas fabrikk i Caifornia i 2013 vekket hans interesse for batterier.

 • Les også: Mener norske solforhold er for dårlige til å satse
 • — Jeg ble fascinert av batterier og alt man kunne gjøre med dem. Så begynte jeg å lese mer om det som skjedde på batterifronten, lærte om de raske teknologiendringene som gjør nye strømformer lønnsomme, og ble interessert i solceller. Jeg så at den type omveltning, som tidligere hadde skjedd i IT-bransjen, var i ferd med å skje i energibransjen. Da tenkte jeg at ”dette må jeg være en del av”, og ble så engasjert at jeg måtte hoppe av den karrieren jeg hadde, forteller han.

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Gründer Andreas Thorsheim.
  Gründer Andreas Thorsheim.

  Thorsheim har erfaring med bransjer i endring. Han har hatt lederstillinger i bl.a. Schibsted, Bergens Tidende og styret i Dagens Næringsliv, og etter flere år i en medieverden som har slitt etter internetts inntog, synes han det er befriende å nå befinne seg på teknologiens side.

  — Når du er leder i mediene er du alltid på den mottagende siden av utvikling, du blir hele tiden truet av ny teknologi. Derfor er det utrolig deilig å være i en ren utfordrerrolle, hvor alt som skjer i markedet er til fordel for oss, sier han.

  Utsolgt!

  Thorsheim forteller at han blir imponert over gründere som skaper den verden de vil leve i, framfor å ta den som den er. Selv har han som mål å endre nordmenns oppfatning av solceller.

  — Det vanlige synet på solcellemarkedet i Norge har vært at det ikke er lønnsomt og at det ikke kan gjøres billig nok for folk. Det har vært riktig før, men vi trenger ikke ta det som et faktum nå. Det kan vi gjøre noe med, sier han.

  • Les også: Spår strålende tider for solenergi i Norge
  • Så langt i år har Otovo fått nesten 5000 henvendelser fra folk som vil ha solceller på taket, og 135 salg. Med et mål på 100 salg for hele 2016, har de rett og slett blitt utsolgt for solceller for i år. Men Thorsheim hviler ikke på laurbærene av den grunn.

   — Vi har nådd alle målene våre for i år, og nå planlegger vi neste runde. Neste steg blir å angripe 2017, så vi kan gjøre solceller enda mer attraktivt økonomisk enn det er nå. Vi skal fortsette å gjøre det enkelt, og fortsette å gjøre det billig.

   Bedrifter kan spare

   Også bedrifter kan spare mye på å installere solceller, mener Thorsheim. I sommer leverer Otovo sin første bedriftsinstallasjon, og stiller selv med en gratis vurdering om hvorvidt det lønner seg å investere i solceller.

   — Vår programvare gjør en rask beregning av solcellepotensialet på tak, og er godt egnet for små og mellomstore bedrifter. Skal du installere solceller for en halv million kroner, kan du enten bruke 150 000 på konsulenter for å finne ut om det vil være lønnsomt, eller så kan du bruke oss.

   For en vanlig enebolig vil solcellene dekke mellom ti og 50 prosent av strømforbruket gjennom et år. Ved å produsere sin egen energi får man et større eierskap til sitt eget strømforbruk, tror Thorseim, som forteller at reaksjonen fra kundene ikke har latt vente på seg.

   — Folk er overveldende entusiastiske. De skryter til naboer og på sosiale medier av at bilen deres går på deres egen strøm. Det blir litt som å ha en kjøkkenhage, de gulrøttene du gror selv er mye mer verdifulle enn de du kjøper på butikken.

   [caption id="attachment_22221" align="alignnone" width="940"] Thorsheim ble tidligere i år invitert hjem til en kunde for å fortelle naboene om Otovo.[/caption]

Powered by Labrador CMS