Smøla Vindpark
Smøla Vindpark

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Publisert

Burde ha solgt seg ut av fossile selskap for tre år siden.

Om oljefondet hadde solgt seg ut av fossile selskaper for tre år siden og investert pengene i mer grønne selskaper, kunne de unngått et tap på 167 milliarder, hevder miljøorganisasjoner.

- Dårlig butikk

For å beregne hvor mye oljefondet har tapt på å investere i fossile selskaper i stedet for mer grønne selskaper, har miljøorganisasjonen 350.org og Framtiden i våre hender brukt et analyseverktøy fra det canadiske selskapet Corporate Knights.

– Investeringer i fossile selskaper har vært dårlig butikk de siste årene, det vil det sannsynligvis også være i framtida, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til Klassekampen.

  • Over 80 nye kraftprosjekter på gang
  • Torsdag legges det fram en ny rapport om forsvarlig forvaltning av Statens pensjonsfond utland. I fjor ble det vedtatt at man ikke lengre skulle investere i kull. Siden mandag investeres det heller ikke i gruve- og kraftselskaper som får mer enn 30 prosent av inntektene sine fra kull.

    Mener Norge er i et dilemma

    Norge er i et dilemma mellom å forplikte seg til å begrense den globale oppvarmingen gjennom klimaavtaler, og å sette sparepengene i fossile selskaper, mener Hermstad.

    • Gjør business på omstilling
    • Norges Bank, som forvalter fondet, vil ikke kommentere beregningene til Framtiden i våre hender, men sier at klima er et viktig satsingsområde, at de har investert ekstra i klimasatsing og gjort nedsalg i en rekke selskaper av miljøhensyn.