Norges største vindturbiner igangsatt

Publisert

Bare én av de store turbinene dekker strømforbruket til over 1200 nordmenn.

Olje- og energiminister Tord Lien åpnet fredag Skomakerfjellet vindpark i Trøndelag, og Norges største vindturbiner ble igangsatt mens kraftig vind vekket vindbladene til live fra første stund.

Lien var fornøyd med prosjektet som fikk konsesjon av Norges vassdrags - og energidirektorat (NVE) tilbake i juni 2011.

- Vi har gitt konsesjon til mange utbygginger, men dessverre sitter mange kraftselskaper på gjerdet. Det er viktig at noen går foran og viser vei, sa olje- og energiminister Tord Lien under åpningen.

Hver turbin forsyner 1200 nordmenn med energi

Utbynning av Skomakerfjellet vindpark som startet i mai 2015 har fire Vestas-turbiner, som hver kan produsere 3,3 MW. Bare én turbin produserer ren energi til over 1200 nordmenn. Dimensjonene er større enn det kan virke som. Vindturbinen er 94 meter høy opp til rotorsentrum og har et vingespenn på 150 meter. Det er rundt fem ganger lenger enn en Boeing 737.

- Med Skomakerfjellet har vi vist hva som er mulig. Vi har tatt i bruk verdensledende vindkraft-teknologi. Og vi har bygge ut mer skånsomt enn det man trodde var mulig. Dette er viktige erfaringer som vi har tatt med oss inn i det større Fosen Vind-prosjektet, sier konserndirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi.

Reklame

https://vimeo.com/157152222