vann sprutSafe Boreas
vann sprutSafe Boreas

Derfor faller kraftprisen nå selv om etterspørselen er uendret

Publisert

- Vi vil få en lang periode med billig strøm.

Strømprisene vil holde seg lave i lang tid framover, mener NVE-direktør Per Sanderud. Strømprisen i fjor var den laveste siden 2000.

Kraftutbygging mangler kabler

Det foregår nå en stor kraftutbygging i Norden som en del av den europeiske klimadugnaden. Kraftselskapene mottar subsidier for å bygge ny, ren kraft. Tanken er at den rene kraften fra Norden skal gå i kabler til kontinentet, erstatte skitten kullkraft og kutte klimautslippene. Men kraften er kommet før kablene. Nye kabler er ennå ikke bygget. Derfor må den nye kraften brukes i Norden, og derfor faller kraftprisen når etterspørselen er omtrent uendret, skriver Aftenposten.

 • Strømrekord på grunn av kulda
 • Hensikten med utbyggingen er å bidra til klimamålet, ikke presse ned prisen i det nordiske kraftmarkedet.

  – Men vi vil nå få en lang periode med billig strøm, inntil flere kabler er ferdige, sier administrerende direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) til avisen.

  Billig strøm i vinter

  Kraftprisen var i fjor den laveste siden 2000.

  – En gjennomsnittlig husholdning fikk rundt 2500 kroner lavere strømregning enn i et normalår, sier Sanderud.

  Mye nedbør bidrar også til lave strømpriser. I fjor var det svært vått, og det er mer vann enn noensinne i kraftmagasinene.

  – Vannstanden steg til og med i romjulen. Fremtidsprisen på den nordiske kraftbørsen tyder på at strømmen blir billig i vinter, sier NVE-sjefen.

Powered by Labrador CMS