Mannfjorden Kabelvogn over Mannfjorden
Mannfjorden Kabelvogn over Mannfjorden

Svenskene henter IKT-hjelp fra Norge for å bedre kraftproduksjon

Publisert

Kjøper seg inn i system som skal håndtere de stadig raskere svingningene i kraftproduksjonen.

Svenska Kraftnät (SvK) kjøper seg inn i Statnetts IKT-system, som skal håndtere de stadig raskere svingningene i kraftproduksjonen som følge av mer fornybar energi.

Balanserer nordisk kraftsystem

På grunn av mangelen på slike IKT-verktøy som kan håndtere slike krav, har Statnett utviklet et eget system som er i stand til å balansere det nordiske kraftsystemet.

– Behovet for å bruke IKT-verktøy for å opprettholde kraftbalansen kommer til å øke markant fremover. For oss er det en stor fordel å ta i bruk et system vi vet fungerer fordi det allerede er i bruk i Statnett, sier Bo Krantz, avdelingssjef for stab og samordning i Svenska Kraftnät i pressemeldingen fra Statnett.

Systemet som har fått navnet LARM har vært i drift siden 2011, og nå kjøper altså SvK seg inn i systemet. Sammen med Statnett skal de videreutvikle markedsløsningen sammen med Statnett for videre felles drift av det nordiske kraftsystemet.

 • Slik skal de ta kraftbransjen med storm - Gründer
 • Nye strømkabler kobler Norge til Tyskland og England

  IKT-systemet skal sammen med nye strømkabler gjøre det lettere å få til et grønt skifte i kraftforsyningen i Norge og andre land. Det er en økning i investering i fornybar energi i Europa allerede, og spesielt i Tyskland hvor det på få år er bygd 40 000 vindmøller og 1,4 millioner solanlegg.

  Innen få år vil Norge kobles til Tyskland og England gjennom nye strømkabler. Så i kombinasjon med den økte satsningen på fornybar energi ute i Europa, Norges ressurser innen vannkraft og LARM vil det bli lettere å få til et grønt skrifte for fremtidig energidistribusjon og bruk.

  Statnetts landsentral, som er bindeleddet mellom kraftmarkedet og kraftsystemet som tok nevnt systemet i bruk allerede i 2011. LARM fungerer slik at det mottar bud fra kraftprodusenter og større forbrukere som kan benyttes for å balansere kraftsystemet. Det er en komplisert prosess som LARM gjør mere effektivt enn tidligere.

  • Statkraft dropper milliardinvesteringer
  • Vil spare norske strømkunder for mer enn 100 millioner kroner

   Nå som SvK blir med på investeringen i LARM, vil det spare norske strømkunder for mer enn 100 millioner kroner. Samtidig er det muligheter for større besparelser i fremtiden når som begge selskapene skal dele på kostnadene for både videreutvikling og drift av systemet.

   Samtidig holder de døren åpnet for at flere nordiske land kan inviteres inn i et nystartet IT-selskap. Noe som kan gjøre systemet og fordelingen av kraft enda mer effektivt i fremtiden.