Varsler kraftig økning i strømprisen for å nå klimamål

Publisert

Bare tull at norske strømpriser vil dobles, mener Norsk Industri. 

Strømprisene vil doble seg de neste 15 årene i Norge, og diesel- og bensinbilparken vil nesten være borte i 2050, ifølge Det internasjonale energibyrået. Myndighetene må belage seg på store investeringer.

Mandag fremlegges den omfattende rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og Nordisk Energiforskning. Dagens Næringsliv har fått tilgang til rapporten der IEA krever store endringer i de nordiske landene for at de skal nå klimamålene.

– Vi anslår at det vil koste til sammen 333 milliarder dollar for de nordiske landene i økte investeringer. Det er før vi regner med drivstoffbesparelser og andre gevinster, sier prosjektkoordinator Benjamin Donald Smith i Nordisk Energiforskning, som er en del av Nordisk Ministerråd og har bestilt og finansiert rapporten.

Karbonfangst

Han mener at det uten karbonfangst og lagring vil bli vanskelig å få ned utslippene fra industrien og oppnå de politiske målsettingene for 2050. Den kraftige økningen i strømprisen vil også gå særlig ut over industrien og forbrukerne.

– Det er jobben for politikerne å balansere disse forskjellene, sier han.

Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er uenig i rapportens hovedkonklusjoner.

– Det er bare tull å tro at strømprisene vil dobles i Norge, og at det vil bidra til å nå klimamålene. Derimot er vi enige i at CO2-fangst og lagring er viktig for å nå målene, sier Lier-Hansen.

Powered by Labrador CMS