Tord Lien: — Vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet

Publisert

Norsk vannkraft er særegen i det internasjonale markedet, nå vil Voith Hydro hente flere av arbeidsplassene hjem. 

Lave kraftpriser setter bransjen for vannkraft under press i Norge, men en svak norsk krone gjør det mindre kostbart å kjøpe vannkraft for utenlandske aktører.

— Jeg er udelt positiv, men er betinget optimist for perioden 2018-2020. Vannkraften er og vil være der. Norge er helt unik og vil fortsette være i en særstilling. Rundt 96 prosent av landets el-produksjon stammer i dag fra vannkraft, sier Frode Moen til enerWE.

Han har blitt bedt om å dele selskapets tanker rundt markedsutsiktene for norske vannkraft fremover. Moen er administrerende direktør i Voith Hydro AS.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) legger til: — Vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet, og vi må bygge mer vannkraft i Norge fremover.

Lien lister deretter opp positive effekter i det norske kraftmarkedet:

 • Vi har bygd et kraftsystem som både er stort i størrelse og effektivt.
 • Nettet er effektivt sammenlignet med alle andre land i verden, på grunn av vannkraftens regulerbarhet. Vannkraften er både fortids- og fremtidsteknologi i Norge. Vannkraften vil være viktig i 100 år til.
 • Vi vil få utfordringer i likhet med alle andre land fase inn vindkraft, men ikke i like stor grad som øvrige land. Mye roterende vannkraft i systemene vil forenkle innfasingen.
 • Det er effekt og ikke volum som etterspørres i Europa.
 • Fra sidelinjen opplyser Moen at virkningsgraden i vannkraftverkene er nærmest det dobbelte av vindkraftanleggene.

  Voith Hydro i Oslo inviterte fredag olje- og energiminister Tord Lien på bedriftsbesøk. enerWE dekket seansen som de eneste inviterte fra pressen.

  Se intervju med Statkrafts Bente Engesland under ECC — Norsk vannkraft er i en særstilling

  Globalt marked, lokal forankring

  Voith Hydros administrerende direktør Frode Moen ledet Lien gjennom Voith-konsernets historie, siden oppstarten i 1867 i Tyskland til dagens Voith som 149 år senere består av 20.000 ansatte i 50 land. Det ble i tillegg gitt en oppdatering på eksisterende og nye prosjekter, samt ble selskapets markedsutsikter presentert.

  Til tross for konsernets store størrelse er det fremdeles i familiens hender, og det er sterk lokal forankring som gjelder.

  Voith Hydro er en av fire divisjoner i Voith-konsernet, og som navnet tilsier så er virksomheten vannkraft (jour.anm: hydro kommer av det greske ordet hydor som betyr, ja nettopp, vann). Divisjonen har på verdensbasis 5.258 ansatte fordelt i mer enn 20 land.

  I Norge er det 193 ansatte fordelt på lokasjoner i Oslo, Trondheim og Fredrikstad.

  - Må ta vare på kompetansen

  Denne uken ble det sluppet tall fra Statistisk sentralbyrå som viste at 25.000 jobber har forduftet i oljekrisen, fra 232.000 i 2013 til 207.000 i 2015.

  Burde oljeingeniører nå se seg om etter jobber i vannkraftindustrien?

  — Oljenæringen representerer en betydelig kompetanse, som har vendt seg til å levere kvalitetsvarer, og jobbe systematisk og det kan brukes andre steder så lenge det ikke blir for dyrt. Kompetansen som begge industriene besitter må vi ta best mulig vare på, sier olje- og energiministeren til enerWE.

  En stolt Moen kunne under presentasjonen vise til en solid vekst i søkermassen til ingeniørstillinger i selskapet.

  Da Voith Hydro for to år tilbake søkte etter en mekanisk ingeniør tikket det inn mellom 12 og 15 søknader. En tilsvarende stilling ble nylig utlyst. Da var det hele 270 potensielle arbeidstakere å velge mellom i søkerbunken.

  Flytter arbeidsplasser tilbake til Norge

  Voith Hydros ledelse opplyste videre under Tord Liens bedriftsbesøk, at de nå tar arbeidsplasser knyttet til tilvirkning tilbake til Norge, nærmere bestemt til Sunnmøre. Det skyldes delvis ledig kapasitet og at en sterk euro har gjort investeringer i norske kroner mer attraktive.

  Det gleder en engasjert Tord Lien som legger til: — Kraftprisen vil etter hvert stige– og da trenger vi kompetanse og kapasitet i industrien. Men vi må være forberedt på at kraftprisen vil være lav frem til 2020. Men når den kommer opp igjen trenger vi kompetanse og kapasitet i industrien for å oppjustere, vedlikeholde og bygge nytt. Det gjelder både produksjon, men også transmisjon.

Powered by Labrador CMS