Vindparken i Smøla
Vindparken i Smøla

Kongsberg Digital skal forbedre Smøla vindpark

Publisert

Kongsberg Digital lander kontrakt og leverer dermed sin EmPower-teknologi til Statkrafts vindpark på Smøla. 

Kongsberg Digital har landet avtale med Statkraft. Selskapet melder på sine hjemmesider at de er hyret for å levere beslutningsstøtteteknologi til Statkrafts vindpark på Smøla.

Statkrafts første vindpark åpnet på Smøla i 2002 og ble dermed Norges første vindpark i stor skala. Da parken ble utvidet i 2005 ble Smøla i tillegg Europas største landbaserte vindkraftverk på den tiden. Nå vil den landbaserte vindparken snart ta i bruk EmPower-teknologi.

Teknologi som forutser systemsvikt

Kongsberg EmPower er et beslutningsstøttesystem utviklet av Kongsberg Digital, og integrerer all viktig driftsinformasjon om ulike vindparker til ett enhetlig system. Systemet er basert på Kongsberg-gruppens erfaring innen utvikling av lignende systemer for maritim sektor og olje- og gassindustrien.

Smøla-prosjektets mål er å bruke teknologien 'Kongsberg EmPower' for å oppnå økt drift og redusere vedlikeholdskostnadene på Smøla. Hege Skryseth, administrerende direktør i Kongsberg Digital, sier i pressemeldingen at EmPower-teknologien vil redusere kostnader for Statkrafts vindpark.

- Kongsberg EmPower gir Statkraft mulighet til å utnytte enorme mengder data generert fra vindturbinene til sanntidsinformasjon om turbinytelse og tilstand. Slik kan datamengden gi tidlige signaler om nedbrytning og svikt i systemet, noe som igjen reduserer vedlikeholdskostnader og nedetid.

Støttes av Enova

Installasjonen av Kongsberg EmPower på Smøla vindpark er støttet av Enova, og vil bli utført i løpet av høsten 2016. Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova, sier at prosjektet kan gi økt energiproduksjon om det lykkes.

- Vi er glade for å ta del i dette prosjektet. Hvis denne teknologien lykkes, vil det være potensial for en økning i energiproduksjon fra Smøla vindpark, samt andre vindparker i fremtiden, forteller hun.

Strategisk viktig

Kongsberg Digital skriver i sin pressemelding at den nyvunnede kontrakten med Statkraft er av vesentlig betydning. Skryseth, Adm.dir i Kongsberg Digital, sier rammeavtalen med Statkraft er en perfekt match for EmPower .

- Vi har nylig landet en avtale med Statoil om leveranse av EmPower til deres offshore-vindturbin Hywind. Når vi nå signerer denne kontrakten med Statkraft, tar vi ennå ett skritt mot statusen som betydelig aktør i det europeiske markedet for fornybar energi. Her har vi klare ambisjoner om å optimalisere ytelsen og redusere driftskostnadene for vindparker ytterligere, sier Skryseth.

Powered by Labrador CMS