Stein-Gunnar Bondevik er direktør for samfunnskontakt i Troms Kraft.
Stein-Gunnar Bondevik er direktør for samfunnskontakt i Troms Kraft.

- Nord-Norge bør se seg om etter muligheter for mer kraftproduksjon

Troms Kraft forventer at dagens kraftoverskudd blir spist opp i løpet av kort tid.

Publisert

I Troms Kraft forteller direktør for samfunnskontakt, Stein-Gunnar Bondevik, at elektrifisering av sokkelen ikke har vært en aktuell problemstilling i konsernet - så langt.

- Den problemstillingen kan jeg ikke huske at vi har diskutert, sier han til enerWE.

Men elektrifisering generelt har konsernet engasjert seg i.

- Vi ser på dette som en stor mulighet for vårt selskap og for bransjen. Det konkrete vi har gjort, er å satse tungt på nett - og fått strukturert bransjen på nettsiden - gjennom å etablere Arva sammen med Bodø Energi. Her er Troms Kraft majoritetseier og vi kommer til å gjøre tunge investeringer i selskapet, forteller konserndirektør Semming Semmingsen.

Og Semmingsen forteller at det planlegges for storstilte investeringer.

- Vi kommer til å gjøre veldig tunge investeringer i Arva, som en følge av det som skjer med elektrifiseringen. Vi er forberedt på at det kan bli enda flere investeringer, og er overbevist om at det blir behov for mer grønn kraftproduksjon. Her i nord har vi et overskudd på kraft i dag, men det kan relativt raskt spises opp, så ny produksjon må komme til, sier han til enerWE.

Tror på økt behov

Men konsernet har ikke tatt noen grep som konkret kan knyttet til elektrifisering av sokkelen.

- Nei, vi er ikke involvert i noen sjøkabler eller noe sånt, men det kommer til å bli behov for mer kraftproduksjon og overføring av denne, sier Bondevik.

Han fortsetter;

Vi har et overskudddsproblem i nord nå, men vi forventer at det vil bli spist opp i løpet av kort tid

- Spørsmålet er vel heller hvordan vi skal løse behovet som øker over tid. Vi har et overskudddsproblem i nord nå, men vi forventer at det vil bli spist opp i løpet av kort tid. Nord-Norge bør se seg om etter muligheter for mer produksjon.

Blant elementene som spiller inn, er det svenske konsernet LKAB som i en gigantisk svensk industrisatsing skal erstatte kull med grønn hydrogen innen ni år. Dette vil ha stor betydning for kraftproduksjonen i Norge, mener Bondevik.

- Vi har nylig hatt møte med LKAB i etterkant av at de gikk ut med sine planer. Dette kan være en gamechanger som endrer hele bildet. Hele energiflyten i nord endres i med de planene, avslutter han.

Powered by Labrador CMS