Foto: Frank May / NTB scanpix
Foto: Frank May / NTB scanpix

Elektrifisering gir lavere kostnader for husholdninger

– I dag betaler folk mer for energi enn de vil gjøre i fremtiden.

Publisert

Overgangen fra fossil energi til elektrisitet vil medføre 30 prosent lavere energikostnader for norske husholdninger, viser nye beregninger fra Energi Norge.

Norske husholdninger bruker i gjennomsnitt 25.000 kroner på strøm, oppvarming og drivstoff årlig. Ved overgang til elektrisk energibruk kan de spare rundt 8.000 kroner årlig, inkludert avgifter. Det betyr en samlet sparegevinst på over 19 milliarder kroner for hele landet, ifølge rapporten.

– I dag betaler folk mer for energi enn de vil gjøre i fremtiden, blant annet fordi forbrenningsmotorer er lite effektive. En elektromotor kan derimot utnytte rundt 90 prosent av energien. Derfor er det mange penger å spare, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Han er dessuten opptatt av at klimatiltakene ikke skal øke de sosiale forskjellene i Norge.

– Skal vi få til en omstilling av samfunnet, må vi ha hele befolkningen med oss. Da er det naturligvis positivt at elektrifisering vil bidra til lavere energikostnader og skape nye arbeidsplasser, i tillegg til renere luftkvalitet og andre miljøfordeler, sier Kroepelien.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen mener elektrifisering av transport, industri og andre sektorer er den viktigste løsningen for at Norge skal kunne kutte klimagassutslipp og bidra til FNs 1,5-gradersmål.

(©NTB)