Olje- og energiminister Tina Bru (H).
Olje- og energiminister Tina Bru (H).

- Vi må passe på å opprettholde produksjonen av ren kraft

Olje- og energiminister Tina Bru frykter ikke for økte strømpriser som følge av elektrifiseringen av sokkelen - blant annet på grunn av dagens kraftoverskudd.

Publisert Sist oppdatert

Som det ble kjent i går, kunne Equinor og partnerne Vår Energi, LOTOS og KUFPEC meddele at de hadde tatt en investeringsbeslutning om å delelektrifisere Sleipner feltsenter.

Og på ettermiddagen i går var det altså duket for overrekkelse av PUD (plan for utbygging og drift av en petroleumsforekomst) på dette prosjektet fra Equinors konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, Anders Opedal, til olje- og energiminister Tina Bru på sistnevntes kontor.

- For ni måneder siden sto vi her, i dette rommet. Det var før du hadde blitt statsråd. Da annonserte vi at vi hadde fått til en enighet i partnerskapene både på Johan Sverdrup, Ivar Aasen og Edvard Grieg om at all den kraften som var til overs fra dag til dag på Johan Sverdrup, den skulle fordeles slik at vi kunne ta ut så mye CO2 som mulig. Siden den gang har vi jobbet knallhardt for å få frem den investeringsbeslutningen som vi har fått nå, sa Opedal under overleveringen.

Konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Anders Opedal (til v) overrekker PUD for elektrifisering av Sleipner til olje- og energiminister Tina Bru denne uken.
Konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Anders Opedal (til v) overrekker PUD for elektrifisering av Sleipner til olje- og energiminister Tina Bru denne uken.

Og Bru tok imot PUD-en med åpne armer.

- Dette er veldig stas og veldig kjekt. Jeg har ikke hatt gleden av å motta så mange sånne ennå, så det er veldig gøy. Dette er et type prosjekt som vi ønsker å se mer av på sokkelen fremover. Det er veldig gode nyheter, sa hun.

- Heldigvis stort overskudd på kraft

På spørsmål fra enerWE om dette ikke kan føre til økte strømpriser på land og dermed behov for vindkraft, svarer Bru;

- Enhver ting man gjør, enten det å bygge ny industri eller om det er å elektrifisere sokkelen, uansett, så vil det bety at man trenger kraft. Men heldigvis er vi i en situasjon i Norge hvor vi per i dag har et stort overskudd på kraft, pluss det er ikke noen umiddelbar fare om å få veldig høye strømpriser, sier hun til enerWE.

Men hun understreker at dette også handler om balanse.

- Alt dette går jo over mange år, så det er viktig at vi også i fremtiden passer på at vi opprettholder produksjonen vår på ren kraft for å møte det økte elektrifiseringsbehovet samfunnet har. Det gjelder jo ikke bare offshore, det gjelder jo mye annet også, transportsektoren blant annet. Så det henger jo sammen. Men vi må selvfølgelig hele tiden passe på at vi holder balansen. Man ser det i den politiske debatten nå at man skal ikke ha for høy strømpris heller, det kan slå tilbake, sier hun.

Powered by Labrador CMS