Oppdrag bestilt fra utlandet blir alltid dyrere enn estimert

Publisert

Differansen mellom norske og utenlandske tilbud blir alltid mindre etter start, mener Fellesforbundet.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum krever offentlig utredning etter at Statoil har hatt forsinkelser og kostnadsoverskridelser fra utenlandske leverandører.

Milliardoverskridelsene ble kjent da Statoil onsdag presenterte sine kvartalsresultater.

Urealistisk prising

– En rekke byggeoppdrag har de siste åra blitt tildelt utenlandske verft basert på urealistisk prising og avvik fra standard bransjekontrakt. Det har vært et problem at norske leverandører taper kontrakter på pris, mens de endelige prosjektkostnadene nærmest uten unntak viser seg å bli mye høyere enn den opprinnelige differansen i tilbudene, sier forbundsleder Eggum.

Fellesforbundet krever en uhildet offentlig utredning av alle forsinkelsene og kostnadsoverskridelsene ved de utenlandske leveransene.

 • Les også: Snur nedgang til oppgang med ny teknologi
 • Norge ikke skjermet for globale problemstillinger

  Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, uttalte på pressekonferansen onsdag at hovedårsakene til kostnadsoverskridelsene var globale problemstillinger norske leverandører ikke ville vært skjermet for.

  Han sa også at det i flere situasjoner ikke var verft i Norge eller Europa som kunne tatt de største prosjektene, som Aasta Hansteen, og at det manglet konkurransedyktige norske anbud.

  Samtidig minnet Sætre om at vi har flere eksempler på prosjekter i Asia som leverte i samsvar med anbudet, inkludert Valemon, Gudrun og den flytende enheten på Heidrun og kompressorene på Troll.

  Sætre ikke tilfreds

  Statoils resultat for tredje kvartal var på 7,3 milliarder kroner. Det er en nedgang på 57 prosent fra 17,0 milliarder i samme kvartal i fjor. Hovedårsaker til nedgangen er den sterkt reduserte oljeprisen og kronekursen det siste året.

  – Vi er selvfølgelig ikke tilfreds med dette resultatet og arbeider med en lang rekke tiltak for å bedre situasjonen, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre. Vi fortsetter å redusere de underliggende driftskostnadene og leverer et kvartal med god drift og solide resultater fra markedsføring og trading.

  Omstillingen vil fortsette til evig tid

  Konsernsjefen er også fornøyd med en kostnadsstrøm på 90,2 milliarder kroner i årets første ni måneder, sammenlignet med 99,1 milliarder i fjor. Fallet er lite, markedssituasjonen tatt i betraktning, mener han.

  – Omstillingen vil fortsette til evig tid, for å si det sånn. Det er veldig viktig å sikre at vi ikke mister taket på det vi oppnår nå, når vi en gang får en oppgang i oljeprisen. Vi må lykkes med å bite oss fast i bordkanten og bygge dette inn i måten vi jobber på, slik at vi ikke må begynne på nytt neste gang vi får en nedtur. Det er den fundamentale utfordringen vår.

  Normale svingninger 

  Sætre er svært klar på at dette arbeidet skal fortsette, også når råvareprisene etter hvert går opp igjen.

  – Vi må aldri glemme at de svingningene og nedturene vil komme, det er faktisk en helt naturlig del av denne bransjen, og vi må robustgjøre oss som selskap for å møte det.

Powered by Labrador CMS