- Kan aldri forvente over 100 dollar igjen

Publisert

Energibehovet øker med årene, men olje skal ikke dekke det, mener eksperter.

Etterspørselen etter olje nærmer seg toppen, mens det fortsatt finnes store oljereserver. Derfor er det ingen grunn til å forvente en oljepris på over 100 dollar fatet igjen, tror internasjonale kilder.

Ny prisrekord lite sannsynlig

Oljeanalytikeren Ian Taylor tror at oljeetterspørselen vil nå toppen i 2030, og ettersom tilbudet har økt, bør man ikke vente noen ny prisrekord.

– Jeg tror at vi kanskje aldri kommer til å oppleve en pris på 100 dollar fatet igjen, sier Taylor, som er toppsjef i Vitol, verdens største selskap innen handel med råolje.

Prognosen legges fram i en tid da oljeselskapene har kuttet milliarder på budsjettene og lagt en rekke olje- og gassprosjekter på is fordi de ikke lenger er lønnsomme.

 • Les også: Norsk analytiker: - Oljeprisen vil bli over 100 dollar fatet igjen
 • Utviklingen går bare én vei

  I 1985 spådde han at oljeprisen ville stige til 125 dollar fatet fram mot 2015, det vil si en femdobling, som følge av at oljereservene ville minke. Nå sier han at det er lite sannsynlig at prisen når dette nivået igjen. Og utviklingen går motsatt vei, det er ikke tilbudet som minker, men etterspørselen.

  I dag ligger oljeprisen på 50 dollar fatet. Prisen er mer enn halvert siden juni 2014, samtidig som utvinningen av skiferolje har skutt fart i USA, og store oljereserver utvinnes utenfor kysten av Brasil, samt i Afrika og Asia.

  • Les også: Regjeringen vil utvide med 32 nye felt i Barentshavet
  • Sætre skeptisk

   Statoil-sjef Eldar Sætre bekrefter at selskapet ser for seg langt lavere oljeforbruk i framtiden enn i dag. Men han mener at oljeselskapene likevel må investere i nye prosjekter for å holde den nåværende kapasiteten oppe.

   – Vi trenger fortsatt mye ny oljekapasitet på grunn av naturlig forfall, sier han til Reuters.

Powered by Labrador CMS