Konsernsjef Eldar Sætre
Konsernsjef Eldar Sætre

Statoil deler ut 24 milliarder i utbytte

Publisert

Kutter opptil 1500 årsverk neste år.

Den lave oljeprisen rammer Statoil for fullt. Resultatet i andre kvartal ble 30 prosent lavere enn i fjor. Prisfallet preger hele bransjen, men utbyttet røres ikke, det melder Statoil i dag.

1500 jobber forsvinner

På spørsmål om tallene i rapporten sier Sætre til NTB at selskapets forbedringsprogram videreføres som planlagt.

Der er vi godt i gang, men vi har fortsatt mye å gjøre fram mot 2016.

Forbedringsplanen innebærer kostnadskutt, og mange jobber har forsvunnet i Statoil det siste året. I tråd med planen vil opptil 1500 faste ansatte og over 500 konsulenter miste jobben innen utgangen av neste år.

24 milliarder i utbytte

Statoils justerte driftsresultat før skatt var på 22,4 milliarder kroner, mot 32,3 milliarder kroner ett år tidligere. Dette er en reduksjon på 30%. Resultat per aksje var 3,15 kroner, en nedgang fra 3,75 kroner i samme periode i fjor, det melder NTB.

Konsernsjef Eldar Sætre melder at utbyttepolitikken står fast, og styret i Statoil har bestemt at det betales kvartalsutbytte på 1,8 kroner per aksje - en sum som vil holde seg stabil også neste kvartal. Totalt tilsvarer dette et beløp på rundt 24 milliarder som utbetales til aksjonærene.

Skuffede tillitsvalgte

Leder fagforbundet YS i Statoil, Bjørn Asle Teige sier til enerWE han ikke ser logikken bak at Statoil nå deler ut 24 milliarder til sine aksjonærer.

Vi i YS har foreslått på generalforsamling at Statoil bør halvere utbyttet på dette tidspunktet. Dagens rapport omhandler andrekvartal, og nå er vi godt inne i tredjekvartal. Oljeprisen landet i dag på 52 dollar, et signal om at oljebransjen fortsatt har vanskelige tider i møte.

Han påpeker at det er bemerkelsesverdig at milliarder forsvinner ut til aksjonærer i en tid hvor Statoil planlegger massive kostnadskutt.

Det er greit å betale utbytte i gode tider, men nå er ting snudd på hodet. Vårt forslag er å halvere utbetalingene til 12 milliarder så man har mer penger i kassen om man skulle trenge en buffer. En rekke aktører i samme situasjon kutter nå aksjonærutbyttet, og det er skuffende å se at Statoil ikke endrer utbetalingene sine i tråd med markedssituasjonen.

Prispress i vente

Eksperter mener det er en overproduksjon av olje på verdensbasis, og melder at dette vil legge ekstra press på prisen i tiden fremover.

Av den prisutviklingen vi ser nå er det grunn til å tro at at det blir videre nedgang i markedet. Da er det verdt å spørre: er det de ansatte som nå får svi, mens utbyttet forblir uforandret? Det er vi uenige i, sier Teige til enerWE.

Konsernsjef Eldar Sætre bekreftet til TV2 i formiddag at han vil gjennomføre kutt tilsvarende 1500 årsverk i løpet av det neste året. Han meddeler likevel en endring i det milliardene aksjonærene venter på, nemlig at det er nå kun dreier som dollarbeløp:

Utbyttepolitikken er endret på ett punkt, norske kroner er erstattet med dollar.

Powered by Labrador CMS