Konsernsjef Eldar Sætre
Konsernsjef Eldar Sætre

Stort skille i spådommene om oljeprisen

Publisert

Faller den mer eller blir den 60-70 dollar fatet i år?

Både statsminister Erna Solberg og Statoil-sjef Eldar Sætre tror oljeprisen snart skal øke igjen. Andre tror den kan bli værende lav lenge.

Torsdag falt prisen på nordsjøolje til under 33 dollar fatet, og for norsk økonomi kan konsekvensene bli alvorlige. Statsminister Erna Solberg er imidlertid optimistisk:

– Så lav pris kommer ikke til å vare. Oljeprisen kommer til å gå opp. Men den kommer ikke til å bli så høy som den har vært, det er det vel ingen analytikere som mener, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

- Må ha ro

Hun advarer mot å trekke slutninger på bakgrunn av noen få uker.

– Jeg har vært med på oljepriser på elleve dollar fatet. Så du må ha litt ro i magen på svingninger opp og ned, sier hun.

Statoil-sjef Eldar Sætre tror også oljeprisen skal opp igjen snart, men han forbereder seg likevel på det verste.

– Jeg kan nok ha en tro på hva oljeprisen blir, men på grunn av usikkerheten må jeg også være forberedt og ha planer for at det kan gå helt annerledes: det kan bli virkelig ille over lang tid, sier han til DN.

 • - Kan aldri forvente over 100 dollar igjen
 • Tror prisdumping vil vare

  En av årsakene til den lave oljeprisen er at Saudi-Arabia pøser billig olje ut på markedet, blant annet for å utkonkurrere skiferolje i USA.

  En av statsministerens rådgivende instanser, nemlig den norske ambassaden i Riyadh, mener at dette kan komme til å vare lenge. Ifølge Klassekampen sitter ambassaden på analyser som tilsier at Saudi-Arabia vil fortsette prisdumpingen «i overskuelig framtid».

  Saudi-Arabia har hatt store underskudd på statsbudsjettet de siste årene. I 2015 har kongedømmet gått hele 855 milliarder kroner i minus, to tredeler av et norsk statsbudsjett. Likevel tror ambassaden i Riyadh at saudierne vil fortsette å produsere et skyhøyt nivå av olje, ifølge et notat som avisen har fått tilgang til.

  Konsekvensene blir en fortsatt overproduksjon av olje, og «relativt lave priser globalt også i tida som kommer», heter det.

  • Sverdrup trosser rekordlav oljepris
  • - Kan godt falle mer

   Oljeprisen har nå falt omtrent kontinuerlig fra et toppnivå på 115 dollar fatet sommeren 2014. Torsdag morgen var prisen på et fat nordsjøolje nede i 32,16 dollar fatet, noe som er det laveste nivået siden 7. april 2004. Senere var prisen oppe til over 33 dollar fatet igjen.

   En av dem som tror oljeprisen kan bli værende lav lenge er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

   – Jeg tror oljeprisen godt kan falle mer. Det er helt åpenbart. Det er store overskuddslagre, og det produseres fortsatt for mye, sa han til E24 torsdag.

   Andreassen tror prisen kan bli liggende på omkring 30 dollar fatet i kvartaler og år før den tar seg opp igjen.

   De fleste analytikerne tror imidlertid utviklingen vil snu og bringe oljeprisen opp på 60-70 dollar fatet igjen i løpet av året. Men det trodde mange også for ett år siden.

Powered by Labrador CMS