Foto: Norsk elbilforening
Foto: Norsk elbilforening

Campingvogner økte elbilenes strømforbruk med 50 til 90 prosent

Elbilforeningen har testet campinglivet med tre forskjellige elbiler.

Elbilforeningen forteller i en pressemelding at de har testet hvordan elbiler håndterer campingvogner, og hvor mye utslag det gir for strømforbruket. De testet Mercedes-Benz EQC, Audi e-tron og Tesla Model X Long Range.

- 1.400 kilometer i Postkort-Norge viste at elbil med campingvogn er ren nytelse, sier seniorrådgiver og testansvarlig Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening.

Testen strakk seg fra Østfold via Geiranger, Trollstigen og Atlanterhavsveien og tilbake. De tre elbilene hadde like Hobby 460 DL-campingvogner på kroken.

Underveis i testen sjekket testteamet forskjellen på strømforbruk med og uten vogn, på samme distanse og med samme fart. Avhengig av topografi, værforhold og elbilmodell, innebar vognene en økning i strømforbruk mellom 50 og 90 prosent.

- Testen viser også hvor mye «gratis» drivstoff du får med elbil. Vi startet på Grotli med nærmere 100 prosent strøm på alle tre bilene. De hentet faktisk inn like mye strøm ned fra Dalsnibba som de brukte opp til Ørnesvingen på motsatt side av Geiranger, sier Frydenlund.

Mesteparten av energien som brukes når elbiler kjører opp bratte bakker, fås igjen når de kjøres nedover. Da lades batteriet av elmotoren gjennom regenereringen.

Testteamet tok ingen spesielle forholdsregler med tanke på saktelading på campingplassene de besøkte, men det var store variasjoner i ladekapasiteten der.

- Campingplasser som legger til rette for trygg og effektiv lading med Type 2-ladebokser, vil få et konkurransefortrinn i årene som kommer. Campingliv basert på utslippsfritt drivstoff er en perfekt kombinasjon, sier Frydenlund.

Han påpeker også at hurtiglading faktisk må være hurtig for å kutte reisetid, siden campingvogn øker bilens strømforbruk. Ventetiden kan bli lang på 50 kW-ladere, og det kan også skape ladekø når elbiler med store batteripakker blir stående lenge.

Forøvrig påpekes det at det kan være vanskelig å lade elbilene uten å koble fra campignvognene.

Her kan du lese hele testen på Elbilforeningens hjemmeside.