Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpi
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpi

Solberg setter foten ned for elbilmoms

Frp vil la elbilistene betale for løse bompengestriden, men statsministeren viser til avtalen partiet inngikk på Granavolden for bare fire måneder siden.

Publisert

Fremskrittspartiet vil ha moms på elbiler allerede fra neste år, men statsminister Erna Solberg (H) setter foten ned, skriver Dagbladet.

Solberg viser til regjeringsplattformen de fire partiene på borgerlig side ble enige om på Granavolden 17. januar. I erklæringen heter det at elbilfordelene – inkludert momsfordelene – skal gjelde hele perioden.

Ifølge Frps finanspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad, som krever full moms på elbiler allerede fra neste år, kan tiltaket gi 7 milliarder til statskassen, som Frp mener kan brukes til å kutte i bompengene.

– Granavolden-erklæringen er veldig tydelig på at elbilfordelene hovedsakelig skal bestå fram til 2021. Det er jo andre deler av bilavgiftssystemet, som Frp har vært opptatt av, som vi heller ikke gjør endringer i nå, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Elbilfordelene utgjør i dag om lag 18 milliarder kroner i året totalt. Norsk elbilforening mener moms på elbiler vil drepe bilsalget over natten.

– Det blir ingen momsinntekter fra elbiler, for de kommer ikke til å selge, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening til NTB.

Hun mener avgiftsendringer må skje forutsigbart og ikke endres uventet fra en måned til en annen.

– Selvsagt skal elbilene etter hvert også betale, men ikke før elbilene kan konkurrere med fossilbilene. Endringene må komme gradvis og varsles i god tid, sier Bu.

(©NTB)