California vil bli fossilbilfri innen 2035

– Dette er det mest kraftfulle virkemiddelet delstaten vår kan ta i bruk for å bekjempe klimaendringer.

Publisert

Delstaten på USAs vestkyst vil fase ut salget av bensin-, diesel- og hybridbiler for å bli utslippsfri innen 2035.

California-guvernør Gavin Newsom kunngjorde onsdag lokal tid det hårete målet i kampen mot dårlig luftkvalitet og klimaendringer.

– Dette er det mest kraftfulle virkemiddelet delstaten vår kan ta i bruk for å bekjempe klimaendringer, sa Newsom etter å ha skrevet under på handlingsplanen.

Newsom har gjentatte ganger sagt at klimaendringer er en viktig årsak til skogbrannene som herjer i California.

– I mange tiår har vi tillatt biler å forurense luften som våre barn og familier puster. Du fortjener å ha en bil som ikke gir barna dine astma. Bilen din bør ikke gjøre skogbranner verre eller forårsake dager med røykfull luft, sa han videre.

Målet er at alle biler solgt i California om 15 år skal være utslippsfrie. Videre skal tyngre kjøretøy og lastebiler bli utslippsfrie innen 2045 der det mulig å gjennomføre. Det legges derimot ikke ned forbud mot å eie en bil med forbrenningsmotor, men det blir ulovlig å selge den videre.

Den ambisiøse planen kan bli utfordret av Trump-administrasjonen. Fordi California har slitt med dårlig luftkvalitet i mange år, har delstaten fått lov til å ha strengere retningslinjer enn den føderale regjeringen.

Trump-administrasjonen mener på sin side at utslippskravene i California ødelegger for industrien.

(©NTB)