Musk gjenåpner Tesla-fabrikk stikk i strid med helseordre

– Dersom noen skal arresteres, så ber jeg om at det blir meg.

Publisert

Tesla-eier Elon Musk nekter å følge ordren om å holde bilfabrikken i California stengt på grunn av koronautbruddet. Lokale myndigheter er avventende.

Musk bekreftet i en Twitter-melding mandag at fabrikken er gjenåpnet. Der opplyser han at han selv skulle være til stede på fabrikken i Fremont idet bilproduksjonen ble gjenopptatt.

– Dersom noen skal arresteres, så ber jeg om at det blir meg, skrev han.

Myndighetene i San Francisco-området tvang Tesla til å stenge ned fabrikken 23. mars for å bremse spredningen av koronaviruset. Nylig ble ordren forlenget til slutten av mai.

I helgen truet Musk med å flytte fabrikken til Texas eller Nevada med øyeblikkelig virkning. Han ga også beskjed om at han hadde saksøkt lokale myndigheter i fylket Alameda, der fabrikken ligger, fordi de ikke har latt ham starte opp fabrikken igjen.

– Samfunnskritisk

Tesla-gründeren har i ukevis klaget på smittevernstiltakene i delstaten, kalt dem fascistiske og anklaget myndighetene for å krenke innbyggernes frihet. Han hevder at fabrikken hans er samfunnskritisk på grunn av de mange ansatte.

Delstaten California kan ilegge dagsbøter på opptil 1.000 dollar – over 10.000 kroner – eller dømme en person til opptil 90 dagers fengsel for å bryte helsebestemmelser.

Venter på smittevernplan

Fabrikken har om lag 10.000 ansatte, og mandag morgen var parkeringsplassen utenfor nesten full.

Myndighetene i Alameda har bedt selskapet utarbeide en plan for hvilke tiltak som skal iverksettes slik at arbeidet kan foregå uten at det er risiko for smitte, og sier at de venter på å motta en slik plan.

Ingen etater i fylket, verken politiet eller helsemyndigheter, ser ut til å være klare til å gripe inn for å stanse virksomheten.

(©NTB)