Øker prisen på hurtiglading fra 2,50 til 4 kroner per minutt

Publisert

Ved ladestasjonene langs strekningene Rena til Kvikne i Østerdalen og Mandal til Ålgård på E39 mellom Kristiansand og Stavanger, setter Fortum Charge & Drive nå opp prisene for lading av elbil. Økningen for hurtiglading er fra 2,50 til 4 kroner per minutt og for mellomrask lading fra 1 krone per minutt til 3,5 kroner per kilowattime. Prisøkningen omfatter 35 ladestasjoner ved 15 lokasjoner.

Prisendringen skyldes at effekttariffer og høye driftskostnader gjør at det ikke er bærekraftig å benytte samme prismodell på disse ladestasjonene som på ladestasjoner i tettere befolkede deler av landet.

– Vi har i det lengste ønsket å tilby samme pris ved alle våre ladestasjoner, og har gjort det siden vi begynte å bygge ladestasjoner i Norge i 2012. Når vi på grunn av høye avgifter og driftskostnader i lang tid har tapt penger for hver lading ved noen av disse ladestedene som er lite i bruk, så ser vi oss dessverre nødt til å øke prisene. Vi kan rett og slett ikke drive med tap, og denne prisendringen gjør at vi omtrent går i null, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum.

Fortum er Norges største operatør av ladestasjoner med over 1350 ladestasjoner i Norge. Det er altså et fåtall ladestasjoner som påvirkes av prisendringen.

– Fortum har samme mål som norske myndigheter, nemlig en overgang til utslippsfri transport for å skape en renere verden både lokalt og globalt. Vi legger til rette for dette ved å bygge ladeinfrastruktur, men som børsnotert selskap så må vi også tjene penger på å tilby lading, sier Mathisen.

Det er først og fremst effekttariffer som gjør at Fortum taper penger ved disse ladestasjonene. Enkelt forklart gjør effekttariffene at det er vanskelig å tilby strøm med høy effekt og lavt forbruk, et bruksmønster som kjennetegner disse ladestasjonene.